Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Putinovi zelení dobrovolníci - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Putin opakovaně popírá ruských sil na území Ukrajiny. Už v době, kdy zelení mužíčkové, jak se přezdívalo mužům v neoznačených uniformách, kteří obsazovali jednu po druhé ukrajinské základny na Krymu, říkal, že jde o dobrovolníky. Putin tak kráčí ve stopách Maa a Stalina.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Technicky se skutečně Rusko občanské války na území Ukrajiny neúčastní, nevyslalo tam své řádné jednotky. Ovšem stačí se podívat na uniformy a vybavení zelených mužíčků.  Jsou ruské. Jen distinkce chybějí.  Okamžitě se vybaví slova básníka Jamese Whitcomba Rileyho: „Pokud vidím ptáka, který chodí jako kachna, plave jako kachna a kváká jako kachna, tak o tomto ptáku tvrdím, že je to kachna.“ V tomto případě je to horší, protože to není kachna, ale ruský voják.

Rusko však nadále trvá na tom, že jde o dobrovolníky, vojáky na dovolené nebo bývalé armádní příslušníky a v žádném případě ne o příslušníky Ozbrojených sil Ruské federace, aby mohla Moskva tvrdit, že se nevměšuje a zdůrazňovat, že konflikt je vnitroukrajinský.

V občanských válkách bývá nasazení dobrovolníků běžné. Tady však nejde o jedince ale o celé jednotky.  Stejně jako tomu bylo v korejské válce, od jejíhož konce uplynulo už 61 let. Když síly OSN vyhnaly útočící severokorejská vojska z jihu a postupovaly k čínské hranici, zasály proti nim početné sbory Čínských lidových dobrovolníků.

Mao se bál, že by se Američané nemuseli zastavit na řece Jalu a pokusili se vrátit k moci Čankajška. Proto poslal do Koreje několik divizí. Stalin ho upozornil, že musí rozhodně jít o dobrovolníky. Jejich postavení zlepšila Čtvrtá ženevská úmluva z roku 1949, která navíc garantovala zemi, ze které dobrovolníci přišli, že zůstane v konfliktu neutrální.

Čína ovšem navzdory zaříkání se dobrovolnictvím a tím, že čínský lid nemohl přihlížet americkým zvěrstvům a že Peking nemůže bránit občanům pomáhat bratrské zemi, musela vysvětlovat v Radě bezpečnosti, kde vzali dobrovolníci letadla a těžké zbraně. Peking nakonec byl brán jako jedna ze stran konfliktu, a mělo by to tomu tak být i v případě Ruska.

Lze jen doufat, že jiné aspekty korejské války se na Ukrajině nezopakují, že nebude hrozit, že by konflikt přerost v jaderný celosvětový. Na druhou stranu by bylo dobré se z něj poučit a uvědomit si, že nelze dojednat příměří bez toho, aby spolu jednaly hlavní strany konfliktu. Stejně by se nemělo zapomínat, proč Čína po opakovaných varováních intervenovala - nechtěla mít u hranic americké jednotky, tak jako nechce mít Rusko na Ukrajině síly NATO. Po rozpadu SSSR Kyjev slíbil, že nevstoupí do žádného vojenského paktu.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám