Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sobotka vyje s vlky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po ukončení debaty na čtvrteční konferenci Cesty ke svobodě na Jihočeské univerzitě mě zastavil člen ČSSD ing. Š. Měl starost o politický osud Bohuslava Sobotky. Že se mu může přihodit totéž, co se dříve stalo Vladimíru Špidlovi. Ten musel předčasně skončit, protože spolustraníkům se nelíbilo, jak vede stranu a vládu.

Sobotka nedávno vyprávěl, jak ho na demonstraci v roce 1989 vzal esenbák pendrekem. Pětadvacet let poté už není potlučený mladík, ale premiér, který pojede do Washingtonu, aby byl u odhalení busty Václava Havla v Kongresu. Havel bude po Lájosi Kossuthovi, Winstonu Churchillovi a Raoulu Wallenbergovi teprve čtvrtým cizincem, kterému se dostane takové pocty.

Premiér není na pocty, ale na práci. Mohl by probrat hodně naléhavých věcí s vedením USA. Špidla byl v této funkci přijat tehdejším prezidentem Georgem W. Bushem s okázalou srdečností. Byl to projev uznání za postoje České republiky během války proti režimu Saddáma Husajna.

Bush tehdy ujistil Špidlu, že doporučí americkým firmám, aby s Českem jednaly o účasti při stavbě rafinerií, ropovodů či silnic. To je přesně ta ekonomická výhoda z politického postoje, o kterou teď usiluje Sobotka. Jen hledá cestičky pro české firmy nikoli u spojence ve Washingtonu, ale u protivníka v Moskvě.

Když někdo okatě trhá partu, nemůže počítat s vlídným zacházením. Pokusy české diplomacie, aby Sobotku přijal prezident Barack Obama nebo alespoň viceprezident Joe Biden, zatím nedopadly kladně. K tomu vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek: „Po některých výrocích našich ústavních činitelů pochopitelně jsou znejistěni naši spojenci jak za mořem, tak v rámci evropského kontinentu. Není jim úplně jasné, proč některá prohlášení prošla.“

Pokud se nakonec schůzka Sobotky s Bidenem neuskuteční, bude podle všeho nejvýznamnějším americkým představitelem, s nímž se setká, šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. Člověka napadne, že kdyby byl premiérem Bělobrádek, podobné problémy by vznikly jen stěží. Lidovecké vedení je pevně prozápadní.

V čele vlády a ČSSD však stojí Sobotka. Ví, že jeho politický osud, o který se obává ing. Š., visí na vlásku, který mohou kdykoli přetnout spolustraníci, na které působí ti voliči, kteří drží palce Putinovi a nenávidí Obamu. A jejich prezident by Sobotkův pád rád uspíšil pomocným kopancem.

Chce-li premiér s vlky žíti, musí s nimi výti. Je mu to sice s ohledem na někdejší volání po svobodě trapné dělat naplno, takže zavyje jen tu a tam. Zato zřetelně. Jestlipak nebyl svobodnější ve chvíli, kdy ho přetáhl pendrekem esenbák.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám