Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: VŘSR žije!

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Nejrůznější povaleči z pražských kaváren se domnívají, že jim stále patří republika. Ale to se mýlí!“ Přečetl jsem si tato slova předsedy Strany práv občanů a senátora Jana Veleby a šel jsem hledat kavárnu Lumpenkavárnu, kde se prý povalují na sametových pohovkách.

Jenže ouha. Nikdo nebyl schopen říct, kde se schází „pražská kavárenská rádoby intelektuálská smetánka“. Přitom by lidi určitě zajímalo, jak jeden každý z těch dárečků protilidových vypadá. Příště by to chtělo od senátora lepší udání, než že „mají ve svých politických fajfkách již pomálu tabáku“. Anebo že se pozná tak, že „křičí, vzteká se a kope kolem sebe“. Takové tipy by mohly zájemce mylně přivést na Pražský hrad. Jeho současný obyvatel fajfku měl rovněž v oblibě a na kopání kolem sebe je kadet.

Senátor Veleba byl, jak sám říká, vychován svým otcem, který inklinoval k Masarykovi, k vlastenectví. Teď si myslí, že je ubližováno Masarykovu nástupci Miloši Zemanovi. Pro senátora je cenný hlavně tím, že je českým prezidentem.

Veleba se svou stranou bývalých zemanovců pořádá podpisovou akci občanů ČR „na obranu našeho českého prezidenta“. Považte, vrchní velitel českých ozbrojených sil je ohrožen natolik, že je třeba se ho zastat. Kdo ho ohrozil, ptám se? Odpověď zní: pražská kavárna! Panečku, ta musí mít divizí.

Ale lidé s obyčejným selským rozumem ji prohlédli a to je dobře! hlásí senátor. A pokračuje: „Skutečná síla, kořeny a mravní zdraví českého státu jsou mezi obyčejnými lidmi na venkově, v malých a středních městech, a také tady vždy byly.“

To by si Velebou velebený Masaryk početl. Sice měl správný třídní původ: narodil se v rodině zaměstnanců na statku. Ale pak samý škraloup: ani jeden z rodičů nebyl českého původu. Místo toho, aby zůstal u kořenů, se proradně stal profesorem. A třeba objevíme udání, že pobýval v pražských kavárnách.

Jestlipak není na čase tuhle postavu v zájmu mravního zdraví senátora Veleby přehodnotit. A také by možná bylo vhodné ve světle jeho ideologie vyhodit ze zákona přežitou klauzuli: „Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, etnické skupině, rase, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.“

Veleba vydal provolání v předvečer výročí události, která před 97 lety ve jménu rozdělení společnosti a poštvání její jedné části proti druhé až k úplnému vyhlazení odstartovala mnohaleté krvavé hody. Není pravda, že je tato idea zapomenuta. VŘSR žije!

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám