Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Obamovo škaredé úterý - Antonín Rašek

Novinky, Antonín Rašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si na konečné výsledky voleb do amerického Kongresu ještě počkáme, je už zřejmé, že prezident Barack Obama ztratil nejen kontrolu nad Senátem, ale republikáni posílili i ve Sněmovně reprezentantů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antonín Rašek

Článek

Ačkoli výsledky těchto voleb jsou závislé především na místních podmínkách, většina komentátorů se shoduje, že je ovlivnil i propad Obamovy popularity na 40 %. U amerických prezidentů je to sice v polovině druhého mandátu obvyklé, ale ne bez negativního vlivu.

S Barackem Obamou byla spojována světlá budoucnost. Nastoupil s rozhodnutím skončit s jaderným vyzbrojováním a s resetem ve vztazích s Ruskem. Chtěl skončit válku v Iráku a v Afghánistánu. Oslnil tím i výbor pro udělování Nobelových cen, že dostal cenu míru. Převážilo mínění, že předčasně, nyní proč vůbec. Stejně jako Evropská unie.

V Obamově záři se dvakrát zaskvěla i Praha. Čechy potěšil alespoň tím, že v nočním telefonickém rozhovoru s premiérem Janem Fischerem razantně ukončil záměr dislokovat u nás radiolokátor americké protiraketové obrany.

Jinak myšlenka jaderného odzbrojení upadla v zapomnění a reset s Ruskem se ukrajinskou krizí změnil v nepřátelství. Obama sice skončil s intervencí do Iráku, ale tak nešťastně, že se zrodil tzv. Islámský stát. I do Afghánistánu jsou spojenečtí vojáci vysíláni dál, i když rok od roku jejich pobyt v této zemi ztrácí smysl.

Obamovu energii v podstatě vyčerpávaly vnitropolitické a ekonomické problémy. Zdravotnická reforma se mu zdařila jen zčásti. Státní dluh převýšil roční míru HDP.

Jiří Pehe před lety napsal, že „Obama je … obětí celkové atmosféry zmaru, která převážila ve světě, a v Americe dvojnásob, po nástupu ekonomické krize… amerického věku úzkosti“. Zřejmě narážel na jeden verš ze Shakespearova Richarda III. The winter of our discontent, který John Steinbeck použil jako název svého románu Zima naší úzkosti.

Antonín Rašek

Původní profesí voják, který současně vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor filozofie a historie. Po 21. srpnu 1968 byl z armády propuštěn, rehabilitace se dočkal po listopadu 1989. Stal se civilním náměstkem ministra obrany a ředitelem Institutu pro strategická studia. Spolupracuje se Střediskem bezpečnostní politiky UK. Je autorem devatenácti románů.

Je jisté, že výsledky voleb významně zkomplikují dokončení Obamova mandátu. Ale nejen to, zkomplikují i potenciální prezidentskou kandidaturu Hillary Clintonové, která i přes kritické postoje byla s Obamou úzce politicky spjata. Zvláště bude-li stát tváří v tvář možnému republikánskému kandidátovi Randovi Howardu Paulovi. Ten se netají izolacionistickou orientací. Možná by na ni Američané po málo úspěšných intervencích mohli slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám