Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Proč se rozpadli protiunijní euroskeptici - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiunijní frakce v Evropském parlamentu „Evropa svobody a přímé demokracie“ vydržela stěží čtyři měsíce, než se rozpadla. Její vedení považuje odchod lotyšské poslankyně Ivety Griguelové za komplot. To potvrdil také Petr Mach, který byl členem za české Svobodné. Griguelová prý vyměnila členství ve skupině za nabídku lukrativního postu ze strany vedení Evropského parlamentu a federalistického proudu. Pro toto tvrzení ale neexistují žádné důkazy.

Thomas Kulidakis

Článek

Přestupy poslanců jsou na evropské úrovni běžné a skutečné důvody mohou být zcela odlišné.

Problémy frakci provázely od samého počátku. Aby mohla existovat, potřebovala podle pravidel Evropského parlamentu minimálně dvacet pět poslanců ze sedmi evropských zemí. Její zakladatel a předseda Brit Nigel Farage ze Strany za nezávislost Spojeného království ale těžko v parlamentu hledal spojence. A to i přes velký úspěch nových a euroskeptických stran v posledních volbách. Neměl a nemá totiž s ostatními zvolenými zástupci mnoho společného.

Důvod spočívá v rozdílu mezi euroskepticismem a vyloženě protiunijním postojem. Pro euroskeptiky existuje v Evropském parlamentu již dobře zavedená frakce ECR, jejímiž členy jsou například britští konzervativci nebo čeští poslanci za ODS. Tyto strany nechtějí vystoupit z Evropské unie. Chtějí její proměnu v  zónu volného obchodu s důrazem na národní státy a oslabit integraci. Federalističtí a prointegrační lidovci, socialisté a liberálové sice s ECR nesouhlasí, ale je pro ně důstojným legitimním partnerem v debatě.

Oproti euroskeptikům by Farageova strana a jednotliví protiunijní poslanci Evropskou unii nejraději zrušili celou. Své země by nechali z jednotné Evropy vystoupit. Takových názorů je však v Evropském parlamentu jako šafránu. Existence Unie je považována za potřebnou, její výhody jsou brány jako základ a debata se vede o míře integrace. Po dlouhém jednání se Farageovi povedlo nalézt dohodu s populistickým Hnutím pěti hvězd italského herce a komika Beppe Grilla. Sehnali sedm poslanců dalších pěti zemí, včetně České republiky, a dílo bylo dokonáno.

Proč ta snaha? Důvody byly čistě zištné. Ostatní strany z jednotlivých členských zemí se sdružují především kvůli programu a přístupu k integraci. Zelení k zeleným, liberálové k liberálům, lidovci, komunisté, socialisté. Faragovi a Grillovi šlo o jediné – získat peníze a vliv, který každé frakci náleží. Má právo na peníze na sekretariát, administrativu, členství v Konferenci předsedů, která organizuje práci parlamentu a připravuje program jednání, posty ve výborech a delegacích. Proto jim vůbec nevadilo, že nemají společný základ. Italové vystoupit z Unie nechtějí a svou kampaň postavili na odporu k šetřícím protikrizovým opatřením. Britové naopak chtějí vystoupit a šetřit. Ostatní poslanci hráli druhé housle.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

V kuloárech Evropského parlamentu se proslýchá, že za vystoupením lotyšské poslankyně jsou zcela lidské důvody. S ostatními si nerozuměla a se směřováním frakce nesouhlasila. Ono také není divu. Je kuriózní, že ti, kteří touží Evropskou unii zrušit, chtějí, aby jim to Unie financovala. A ještě žádají vysoké funkce. Pokud se nyní nezařazená poslankyně přece jen v nějakém výboru nebo delegaci objeví, je to věc zcela přirozená. Znamená to, že v parlamentu dělá, co má. Pracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám