Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Umění kompromisu - Jaroslav Šonka

Novinky, Jaroslav Šonka

Česká veřejná diskuse trpí deformací, která je nepřiznávaným důsledkem komunistické minulosti, totiž názorem, že je jediná pravda, že je třeba za ni bojovat a jiné názory potírat.

Foto: Právo

Jaroslav Šonka

Článek

Nejdříve několik příkladů, kde dochází k viditelnému konfliktu „jediných pravd“:

·        Nad Ukrajinou sestřelené letadlo sestřelili Rusové, nemáme čas na to, počkat na další podklady a musíme jednat radikálně – nebo také letadlo sestřelil někdo jiný a Ukrajinci jsou fašisté, podporovaní americkými imperialisty.

·        Palestinci a jejich ztráty jsou jediným tragickým aspektem blízkovýchodního konfliktu, přičemž jejich fanatická snaha vystřelovat rakety za jakýchkoli podmínek a skrývat se za civilisty nestojí za úvahu – nebo Izrael má pravdu a právo operovat pro vlastní bezpečnost, jakýmikoliv prostředky.

·       Putin je moudrý vládce – nebo diktátor.

Jakkoli si v každém jednotlivém příkladu těchto polarizovaných pozic obě strany radikálně odporují, je jejich myšlení systémově ono totalitní. Učilo se přece, že kdo není s námi, je proti nám.

Existovaly tak jen dvě možnosti. Působí to také na atmosféru těchto debat, která je agresivní a jistě se projeví, jak je zvykem, i v chatu pod tímto příspěvkem. Takový vyhrocený pohled svým zastáncům snižuje počet variant, které si umí představit. Pokud pak většina společnosti operuje podle takových principů, snižuje to akceschopnost státu samého. Jak často strany se jmény plnými fantazie a s radikálními představami „jediného nejlepšího systému“ vzlétly jako raketa svítící populistickou září, a skončily v perverzních snahách o přežití?

Potřebujeme však něco úplně jiného, totiž umění kompromisu. Kompromis není nečistým výsledkem politické debaty, ve které zdánlivě neuspěla ani jedna „čistá“ koncepce. Kompromis je výsledkem výměny argumentů a chrání nás před riskantními a nevyzkoušenými náběhy, před snahou protagonistů o dominantní pozici, zkrátka před nepřípustným zjednodušováním či partikulárním prospěchářstvím. Zatímco „čistá“ koncepce může mít i propagandistický obsah, je onen zdánlivě šedý kompromis prověřen různými pozicemi jeho autorů i procesem jeho dohadování.

Z této perspektivy nedávají smysl snahy o změnu volebního systému či ústavního pořádku. Senát je pojistkou a vyvažuje politickou debatu. Volební právo podle britského systému „vítěz bere vše“ je v našich podmínkách představou ráje v okamžiku, kdy vyhraje „moje politická strana“. Bůh nás před tím ochraň, protože korektura takového výsledku je možná teprve po uplynutí volebního období. Jiná periodicita a jiný systém volby Senátu jsou důležitou pojistkou. A ostatně i ve Velké Británii existuje Sněmovna lordů, a existují i parlamenty jednotlivých částí společenství.

V pohledu na výše jako příklad zmíněné zahraničněpolitické otázky  se u nás často přehlíží, jak důležitá je pestrá debata mezi členskými státy EU. Opět je zde mechanizmus hledání kompromisu analytickým i operativním principem, ač se u nás spíše dočteme o „neschopnosti“ EU zaujmout pozici. Původně rozdílné pozice partnerů vyžadují kultivaci vlastních argumentů. Dohodnutá věc pak má o to větší váhu. Umění kompromisu, to je něco, co se naše občanská a politická scéna ještě musí učit.

Jaroslav Šonka

Odborník na evropskou politiku. V letech 1995 – 2011 na Evropské akademii Berlín, 2012 - 2013 ředitel Evropského institutu odkazu šoa. Od konce 80. let poradce v oblasti transformace posttotalitních zemí. Publikuje k tématům mezinárodních vztahů, transformačních procesů a kulturní identity.

Existuje ovšem i riziko, že kompromisy některých našich politických subjektů mohou mít i nečistou motivaci, která především omezuje vliv občanů a jen se otevřeně „tváří“, aby získala tichý koutek k vlastním krokům. I tento přežitek z nedemokratických časů, jednání na úrovni jakýchsi „ústředních či krajských výborů“ tyje z toho, že se veřejná debata odehrává v radikální tónině a lidé se vzteklým hádáním uspokojují. Více pak nepotřebují. Kulturu politické debaty teprve hledáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám