Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Politika je souboj idejí - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Francis Fukuyama ve své knize Konec dějin a poslední člověk vyhlásil konec historie díky vítězství liberální demokracie po pádu železné opony. Zdá se však, že nepočítal s jevem, kterého jsme svědky v poslední době. Politická realita přestává odrážet souboj pravicových a levicových idejí a do popředí se dostávají strany, které samy sebe z klasického pravolevého systému vyčleňují a právě na tom staví své působení ve správě věcí veřejných.

Thomas Kulidakis

Článek

Ve Slovinsku vyhrála volby strana právníka Mira Cerara, která byla založena pouhých šest týdnů před volbami. Její volební úsilí bylo korunováno úspěchem i přes absenci jakýchkoli politických zkušeností či politického programu. V podstatě jediným programem bylo zdůraznění potřeby změny.

U našich slovenských sousedů se v přímé volbě stal prezidentem podnikatel Andrej Kiska, jehož ideové postoje jsou také nejasné. Podobně také jeho křestní jmenovec vyhrál těsné druhé místo v českých volbách s heslem, které se dá shrnout do jednoduchého motta „uděláme pořádek“ a docílíme změny. S tímto ostatně začal již americký prezident Obama, toho však vzhledem k příslušnosti k demokratické straně z ideové nevyhraněnosti můžeme podezírat jen stěží.

Dochází k soumraku politické politiky. Otázka zní: je to správně? Politika již z principu věci a své podstaty má být a zůstat soubojem idejí. Pokud si volič přeje zdravotnictví, školství a státní služby zdarma, souhlasí se solidaritou napříč příjmovými vrstvami a zásahy státu do ekonomiky, měl by volit stranu dle daných propozic, tedy zpravidla levicovou.

Pokud si přeje, aby výše zmíněné bylo zpoplatněné a sociální benefity nižší, opět má možnost volit podle programu, tedy stranu pravicovou. V podobném výčtu je možno pokračovat dále, ať se jedná o menšiny, sociální solidaritu, progresivní zdanění, přístup ke kapitálu, či o státní zásahy do ekonomických cyklů. Pokud tak nečiní, dochází k paradoxním situacím.

V minulosti se v České republice voličská základna otevřeně euroskeptické ODS ve velké většině stavěla k Evropské unii pozitivně, zatímco proevropská strana ČSSD disponovala mnoha voliči euroskeptickými. Stejně tak prvovoliči a svobodné matky volily TOP 09, byť v jejich zájmu je spíše státní podpora ať již studia zdarma, nebo sociálních benefitů.

Ani jeden z výše jmenovaných politiků, nepocházejících z klasického stranického prostředí, neprojevuje antisystémové snahy. To je dobře.

V budoucnu se však může stát, že voliči budou zklamáni i dobromyslnými hlasateli změny a pak vyslyší nabídku vlády pevné ruky. Ať již z nedostatku zájmu, informací, času nebo zklamání z dosavadní politiky. Místo deklarantů s heslem změny a snahy udělat pořádek se tak můžeme dočkat nepříjemné situace, kterou bude těžko zvrátit.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Lidé by se tedy měli zajímat o ideje a ideály, neboť pořádek chceme všichni, ale způsob, jak ho docílíme a jeho podoba, by měly být předmětem ideového politického soupeření. Řečeno slovy Platóna: „Cena za apatii vůči politice je to, že vám vládnou zlí lidé“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám