Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jsme připraveni na hrozby? – Antonín Rašek

Novinky, Antonín Rašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledovat v přímém přenosu potápějící se jihokorejský trajekt s pěti sty studenty nebo hořící chilské Valparaiso či hledání místa katastrofy malajsijského letu číslo MH370 je tísnivým zážitkem. Podobný stres jsme prožívali při povodních. Přibyly události na Majdanu a teď ve východoukrajinských městech. Ani počínání fotbalových fanoušků k radosti nepřidá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antonín Rašek

Článek

Jsme vůbec na takové a jiné události připraveni?

Říká se, že nejúčinnější zkušeností národů jsou katastrofy. Tahle pravda zčásti zafungovala i v naší zemi. Po povodních máme lépe fungující integrovaný záchranný systém. Mnoho měst nacvičuje řešení hrozeb, a to nejen těch, ke kterým už došlo, ale i preventivně. Praha se připravovala na povodně i na blackout. Ten hrozil dvakrát přetoky elektřiny z německých větrných elektráren.

Vytvořit podmínky pro minimalizaci rizik není snadné a laciné. V každém okrese existuje na pracovištích, v dopravní síti, ve veřejných a společenských zařízeních, v domácnostech i jinde kolem dvaceti tisíc míst a situací, kde došlo nebo může dojít k ohrožení životů a zdraví a vážným materiálním škodám.

Není možné v plném rozsahu reagovat na vše, nutno stanovit priority. Určitě jimi jsou letiště, železnice, metro a dálnice. Při souběhu mimořádných událostí v jedné chvíli by potřebné schopnosti mohly chybět. Převažuje mínění, že se těmto otázkám více věnují v krajích a městech.

Na centrální úrovni je nutné co nejrychleji novelizovat bezpečnostní, obrannou, vojenskou a jiné strategie. Ty je třeba i koordinovat posílením útvaru na Úřadu vlády. Posoudit je nutné zvláště hypotézu, že na přípravu obrany budeme mít několik let čas. Výhodou je, že pro přijetí nových opatření se vytvořilo lepší klima. O mnoha pro politickou korektnost tabuizovaných problémech se dá víc mluvit. Zvláště o politické odpovědnosti za obranu a bezpečnost a predikci hrozeb zpravodajskými službami.

Výslech kapitána jihokorejského trajektu varovně upozornil, že je nutné se věnovat výběru řídících pracovníků, kteří za záchranné aktivity odpovídají, aby byli schopni překonávat zátěžové situace při jejich řešení. Existují psychologické postupy, které jsou schopny tyto osobnosti identifikovat.

Antonín Rašek

Původní profesí voják, který současně vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor filozofie a historie. Po 21. srpnu 1968 byl z armády propuštěn, rehabilitace se dočkal po listopadu 1989. Stal se civilním náměstkem ministra obrany a ředitelem Institutu pro strategická studia. Spolupracuje se Střediskem bezpečnostní politiky UK. Je autorem devatenácti románů.

Jako tomu bylo v historii vždy, je lépe se připravovat předem, než nás k tomu donutí katastrofy samotné. To se poté dělá hůř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám