Hlavní obsah

Česká móda v New Yorku

V době letošního podzimního Týdne módy se v New Yorku představí i móda česká. Návrhářka Liběna Rochová v úterý při prezentaci projektu Czech design, na němž spolupracuje s tamějším Českým centrem, představila tým, který chce publiku hýčkanému světovými návrhářskými jedničkami předvést módu vycházející z českých tradic.

Článek

Zatímco Rochová připravuje kolekci šperků, o oděvní modely se postarají Monika Drápalová, Hana Zárubová a Denisa Nová. Účesy navrhne Petra Měchurová. Jediným mužem v týmu je fotograf Jiří Turek.

"V českých tradicích, v českém folkloru, je obrovský potenciál," tvrdí Rochová, která s touto myšlenkou slavila úspěchy už před patnácti lety na veletrhu v německém Düsseldorfu. Podle ní se všechny návrhářky v tomto výchozím bodu sjednotily a nyní mají volnou ruku. Je už na jejich rozhodnutí, zda na podzim uvidí New York z jejich dílen večerní róby, vycházkové šaty či oblečení vhodné pro volný čas.

Hledá se patron a vhodné místo

Zatím zůstávají otevřené dvě důležité věci pro českou módní přehlídku - přesné místo, kde se bude konat, a osoba patrona. Monika Koblerová z Českého centra řekla, že centrum udělá vše pro to, aby zajistilo některý ze sálů, v nichž se tradičně konají přehlídky newyorského módního týdne.

Starost o patrona je nyní na bedrech Liběny Rochové, která o tom chce v nejbližší době v New Yorku hovořit s topmodelkou Karolínou Kurkovou. Špičková světová manekýnka pocházející ze severních Čech je podle Rochové projektu nakloněna a myšlenka jejího patronátu se jí zamlouvá. "Samozřejmě by bylo nádherné, kdyby Karolína některý z našich modelů mohla také předvést," dodala Rochová. Hned ale upozornila, že jde o modelku velmi vytíženou, a nad jejím angažmá tak visí otazník.

New York Fashion Week aneb modely vhodné k běžnému nošení

České módní designérky na svých návrzích už pracují, aby bylo vše připraveno na září, kdy se newyorský Týden módy tradičně koná.

Newyorčané jsou na svůj Fashion Week velmi hrdí, protože prý oproti obdobným akcím ve světových centrech módy se na něm představují modely pro běžné nošení. Liběna Rochová s tímto hodnocením souhlasí. "Ano," přitakává móděmilovným Američanům, "newyorské módní týdny opravdu přinášejí řadu modelů, v nichž se dá v pohodě vyjít rovnou na ulici."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám