Hlavní obsah

Cassini - šlechtic, který oblékal Jacqueline Kennedyovou

Jeho ateliérem i životem prošlo mnoho slavných žen. Jeho nejznámější zákaznicí byla bezesporu někdejší první dáma Spojených států Jacqueline Kennedyová, milostný románek měl s Grace Kellyovou.

Článek

Módní návrhář Oleg Cassini oblékal mnoho hollywoodských hvězd a od svých kolegů se odlišoval tím, že nikdy nechtěl šokovat výstředností, ale dělal vše proto, aby vynikla žena. Pohnutý život syna italské hraběnky a ruského diplomata by vydal na román, v pátek tento stále šarmantní muž zemřel. Bylo mu úctyhodných 92 let. 

Hrabě oděvním návrhářem

Cassini se narodil 11. dubna 1913 v Paříži jako syn italské hraběnky a ruského diplomata, část dětství prožil v Itálii. Jeho matka vedla ve Florencii módní obchod, zřejmě proto se Cassini rozhodl pro svět módy a první butik si otevřel v Říme. Ve 40. letech se však mladý hrabě kvůli fašistickému režimu rozhodl odstěhovat do Spojených států. Šlechtického titulu se zřekl a přijal americké občanství. Aristokratickou noblesu však plně přenesl do světa módy. 

Během druhé světové války sloužil u armády a po ukončení válečného běsnění se usadil v New Yorku. Na Sedmé avenue, epicentru newyorského odívání, si otevřel módní dům. Poté přesídlil do Hollywoodu, kde jeho hvězda začala zářit naplno.  

V zajetí slavných žen

Začal oblékat slavné herečky a jednu z nich, Gene Tierneyovou si vzal. Manželství vydrželo jedenáct let a slavnému páru se narodily dvě dcery. Cassini se přátelil a oblékal i Marilyn Monroeovou, Lanu Turnerovou nebo Natalii Woodovou. V době, kdy poznala monackého knížete Rainiera, byla do něj prý zamilována Grace Kellyová, jejíž otec prý módního návrháře přezdíval hanlivě "Talián" nebo "Žížala".  

V roce 1960 se stal oficiálním návrhářem Jackie Kennedyové a "styl Jackie" je dodnes módním pojmem i jedním ze symbolů 60. let. Svou pouť světem krásných žen kdysi komentoval slovy: "Nejsem ani nejkrásnější, ani nejbohatší či nejmocnější člověk, ale měl jsem nejvýznamnější ženy světa. Muži jsou zvyklí hovořit neustále jen o sobě, já mluvím se ženami. A proč jsem významný návrhář? Protože si to vymyslely významné ženy." A těm prý stačilo mít "pouze" hezké a jednoduché šaty. "Vždy jsem cítil, že tělo je důležitější než oblečení. Šaty se narodí z pohybu těla, jsou pouze jeho obalem," říkal.   

Black Tie aneb móda pro muže

Cassini se věnoval i pánské módě a jeho oblečení si oblíbil například herec Burt Reynolds, mediální magnát Ted Turner nebo basketbalová legenda Michael Jordan. Jméno Cassini dnes ale nesou nejen módní kreace, ale i parfémy, různé doplňky či koberce. Proslulou se stala především jeho kolekce Black Tie.

Kromě módy byl tento muž se šarmantním knírkem i vášnivým sportovcem. K jeho velkým láskám patřil golf a jezdectví, kondici si udržoval i tenisem nebo běháním. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám