Hlavní obsah

Brýle: návrat k velkým očnicím z 50. let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat k velkým očnicím, typickým pro 50. léta minulého století, očekávají v letošním roce odborníci na brýle a brýlové obruby. Stranou však nezůstanou ani menší hranaté obruby, které byly hitem loňské sezóny. Obecně také roste trh s kontaktními čočkami, které se stávají běžným doplňkem brýlí pro sportovní, ale i společenské aktivity.

Článek

"Letošní rok se mnoho firem vrací k velkým očnicím a zejména u prestižních jsem zaznamenal také několik nových slitin na bázi hořčíku či hliníku," řekl na veletrhu Opta v Brně Vilém Rudolf z profesního Společenstva českých optiků a optometristů. V posledních několika letech podle něj zákazníka daleko více zajímá, jaká čočka je v brýlích, jaké má vlastnosti a do jaké míry oko ochrání při nejrůznějších příležitostech.

Letošní trend bude opět pod vládou barev

Co se týče barev brýlových obrub, z loňska zůstává stále růžová a přistupuje k ní i zelená v pastelových odstínech. Tradiční černá a hnědá je evergreenem už mnoho let. Novinkou u obrub má být letos světle zelená a červená.

Vedle pastelových barev působí atraktivně také zvířecí motivy jako zebra nebo leopard. Ty ovládly obchodní domy už v loňských kolekcích.

Brýle podtrhují osobnost

Brýle už dlouho nejsou pouhou praktickou nutností pro lidi s očními vadami, ale často jsou módním doplňkem a důraz se tedy klade také na jejich design. Zákazníci korekční oční pomůcky už dávno nepovažují za něco nehezkého či handicap.

Proto také mnohé módní domy doplňují svůj sortiment o vlastní značku brýlí, protože jsou součástí osobnosti stejně jako oblečení, boty, kabelky nebo hodinky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám