Hlavní obsah

Vysoká krejčovina se představila v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Exkluzivní svět vysoké krejčoviny se tento týden prezentoval v Paříži. Během tří dnů převedl světu svou představu léta 2006. Na šestnácti "oficiálních" přehlídkách se představila většina předních módních tvůrců, kteří chtějí ukázat, že "haute couture" je stále životaschopná.

Článek

Jako první se představil Ital Giorgio Armani, který připravil asi šedesát modelů večerních a koktejlových šatů, z nichž každé stojí mezi 18 000 a 70 000 eur (asi 540 000 až 2,1 miliónu korun). Jde o kolekci s názvem Privé, která bude potom předvedena v New Yorku, Šanghaji a Hongkongu.

Z deseti francouzských módních domů, které mají status "haute couture", se jich přehlídek zúčastnilo jen osm. Vynechal je výjimečně Jean-Louis Scherrer a už po několikáté Emanuel Ungaro, který už předloni oznámil, že upouští od vysoké krejčoviny, protože už neodpovídá očekáváním žen, a soustřeďuje se na modelovou konfekci.

O své výlučné klientky, schopné a ochotné zaplatit astronomické sumy za modely, jejichž zhotovení vyžaduje až tisíc hodin práce, se však znovu ucházeli například Christian Dior, Christian Lacroix, Chanel nebo Givenchy.

Na seznamu oficiálních přehlídek byli také například Italové Valentino a Maurizio Galante nebo Libanonec Elie Saab. Mimo tento oficiální rámec představilo své výtvory do středy v Paříži asi dvacet dalších módních tvůrců.

Součástí třídenního kolotoče byla také středeční večeře pro 750 pozvaných. Výtěžek z tomboly bude věnován na boj proti AIDS. Loni bylo na stejné akci na stejný účel shromážděno 480 000 eur.

Giorgio Armani se v rozhovoru pro nedělník Le Journal du Dimanche pochlubil, že už příští neděli se bude moci předvést také jako sportovec. Na 400 metrech milánské módní tepny Via Montenapoleone totiž poběží s olympijskou pochodní směřující do dějiště letošní zimní olympiády Turína.

Armani, který ve svých jednasedmdesáti vypadá velmi sportovně, také navrhl oblečení pro italské olympioniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám