Hlavní obsah

Léto ve znamení retra a romantiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní módní sezóna roku 2006 bude ve znamení romantiky. Vrátíme se zpět do let třicátých, ale i čtyřicátých a padesátých s působícími vlivy různých zemí a kontinentů. Tvůrci jednotlivých modelů se budou snažit dostat ke kořenům přirozenosti, ke kráse, přírodě a původu, míní tisková manažerka lednového veletrhu Tissu Premier ve francouzském Lille Libuše Vlachová.

Článek

Inspirací bude podle ní především jemný půvab, příjemná pohoda, klid a radost. Styl vévodící módě jara a léta 2006 klade důraz na eleganci a pohodlnost. V dámské módě to znamená návrat k tradičním střihům a siluetám, jemným tkaninám, s převahou matných či kovových barev.

"Důležitou inspirací je moře a modrá barva v různých odstínech," připomněla Vlachová. Spektrum se pohybuje od tyrkysové přes zelenomodrou a vodní zelenou v kombinaci s tóny hnědošedými nebo korálovými.

Nosit se budou především výrazné doplňky

Návrháři definují módu pro příští jaro a léto jako skládačku atraktivních jednotlivostí. Nosit se tak budou sklady, řasení, plisování, nadýchané rukávy, ale především výrazné doplňky. Sem patří opasky, náramky, dřevěné korále nebo velké potištěné tašky. Z materiálů jsou na výsluní žerzeje, řasené plátno a hedvábí.

Pánská móda se podle návrhářů vypořádá s nadcházející sezónou po svém. Inspiruje se totiž šviháckým vzhledem elegánů třicátých let, námořníky z první poloviny 20. století a koloniálním stylem. Do pánských šatníků se nastěhují pestré tóny a nezvyklé kombinace barev a vzorů. Ti odvážnější mohou zvolit odstíny oranžové a také žluté, dále květinové motivy s romantickými detaily.

Bižuterie je symbolem ženskosti

Půlročnímu diktátu módních tvůrců podléhá i bižuterie, kterou návrháři považují za symbol ženskosti. Škála tvarů a barev je zde nevyčerpatelná, přičemž v kombinacích budou často tmavé barvy s pastelovými tóny a žádaný je kontrast.

Nejnovější módní trendy rozdělili znalci do tří dominantních schémat. Exquise Marquise vychází z půvabů starého světa a spojuje velmi jemné romanticky laděné šperky s extrovertním zaměřením. Gipsy Baba vtáhne zase do světa, kde se slovanská duše spojí s nostalgickým bohémským duchem Východu. Konečně Graphic Lolita se odvíjí v duchu 60. let a symbolizuje nezávislou, svobodnou a moderní ženu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám