Hlavní obsah

Plesová róba má respektovat osobnost

– BRATISLAVA

Plesová róba má stejně jako jakékoliv jiné ošacení respektovat osobnost člověka, který si ji obleče, tvrdí dvojice slovenských módních návrhářů Lea Feketeová a Fero Mikloško. Bál má však i svá pravidla - od dam vyžaduje správnou délku šatů, tedy aby byla vidět nanejvýš špička střevíčku, a od pánů smoking s motýlkem.

Článek

Výrazné módní trendy v barvách a materiálech jdou téměř stranou. "Je důležité, aby se v plesové róbě odrážela osobnost ženy, to v každém případě; a také aby si každá velmi intenzivně a s mírou rozmyslela, co vlastně sleduje. Jestli má chuť být středem pozornosti nebo se chce bavit, a podle toho se i obleče," řekla Feketeová. Podle ní již Slovenky vědí, co se od nich očekává, jak mají přijít na ples oblečené. "Možná, že se nám letos ukážou v rovině velmi decentní elegance a velmi promyšlené ženské elegance, vhodné právě na ples," dodala.

Plesová róba je pro návrháře výzvou

Podle Mikloška, který stejně jako Feketeová již tradičně obléká na plesy mnohé ženy slovenské smetánky, je pro každého módního návrháře plesová róba jakousi výzvou. Tam totiž můžou téměř vše, co je napadne; samozřejmě s mírou a vkusem.

"V plesových velkých šatech nějaké trendy nejsou dané. Je to o kreativitě návrháře. Je třeba se jen přizpůsobit typu postavy. Barvy a materiály nehrají velkou trendovou roli," řekl Mikloško.

Feketeová upozorňuje, že kostýmy jsou na ples nevhodné. Dlouhou sukni má doplnit živůtek, korzet, kabátek nebo štóla. Vhodné jsou samozřejmě i dlouhé šaty, barevné nebo jednobarevné. Nelze zapomenout na správné doplňky. Korunou toho všeho je podle Feketeové hlava - účes a k němu správně zvolené líčení. Partner s partnerkou, kteří přicházejí na ples jako pár, by spolu rozhodně měli ladit.

"Myslím, že pořád bude převládat červená, černá, zlatá a také jemné pastelové odstíny. Stejně tak bude pořád velmi dobrým doplňkem krajka protkávaná zlatými nitkami a korálky," upřesnila výtvarnice.

Z šatů má vyzařovat optimismus a ženskost

Feketeová, která je známá tím, že se striktně nedrží trendů, ale vychází spíš z konkrétní osobnosti ženy, připravila letos šaty pro herečku Kamilu Magálovou. Ta bude "bratislavským opernballem" provázet jako moderátorka. "Bude mít velmi krásnou černo-červenou kombinaci. Myslím, že zajímavý prvek, který jsme zvolili, je velký dekolt, ale samozřejmě na zádech," prozradila Feketeová, podle níž bude Magálová v nových šatech vyzařovat svůj optimismus a ženskost.

"Já jsem zvolil bílo-černou klasiku. Použil jsem mnoho kožešin, ale ne jako loni na štóly, ale spíš jsem je aplikoval přímo na šaty," řekl o své letošní plesové tvorbě Mikloško.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám