Hlavní obsah

Zpěvačka Ewa Farna: Je fajn zůstat sama sebou

Novinky, Karen Mchitarjan
Praha

Zpěvačka Ewa Farna (17) se už ve 14 letech stala objevem roku Českého Slavíka Mattoni 2006. Dnes je o tři roky starší a patří mezi nejuznávanější české zpěvačky. I proto byla po loňském triumfu, kdy se v Ceně akademie populární hudby Anděl stala zpěvačkou roku, požádána, aby letos tuto anketu moderovala. „Nemám strach. Budu sama sebou,“ svěřila se v rozhovoru pro Novinky Farna, která zavzpomínala i na svého expřítele Marcuse Trana.

Článek

Minulý rok jste se stala zpěvačkou roku a letos ceny Anděl moderujete. Je to velký skok?

Určitě. Jsou to úplně jiné role, já se na tu změnu těším. Je to nová zkušenost a bezpochyby i výzva.

Nebojíte se, že jako moderátorka selžete?

Nebojím, a možná právě proto, že nebudu přímo v roli moderátorky. Budeme na to dva a je obecně známo, že ve dvou se to lépe táhne. Navíc nejsme povoláním moderátoři a to je právě ta změna. Myslím, že možná právě proto si nás vybrali. Nebudeme ze sebe dělat zkušené moderátory, když nejsme. Nic neočekáváme, určitě proběhne hodně chyb a přeřeků, to je ale myslím normální a lidské.

Budete si sama psát scénář, nebo vám s tím někdo pomáhá?

S Tomášem připravujeme scénář, jenž budujeme na základech připravených Leškem Wronkou. Určitě nezaznějí naučené fráze, stereotypní či konzervativní hlášky. Jak je o Tomášovi známo, je básník a vtipálek, který si neskutečně hraje s češtinou a dokáže tímto vykouzlit mnohdy opravdu trefné komentáře. Já tam dodám zase něco svého a myslím, že výsledek bude zajímavý - přesvědčte se sami.

Znáte se dobře s Tomášem Klusem?

Nevzpomínám si přesně, kdy to bylo, ale nalézám ve své paměti situaci, kdy jsme hráli oba jako hosté CzechTalent Zlín a to jsme s kapelou poslouchali jeho vystoupení s myšlenkou: „Tak si jdeme poslechnout, co ten Klus hraje". Tudíž už byl v našem povědomí. Milé překvapení, je opravdu neskutečně talentovaný a troufám si říci, že jeho nejsilnější devizou, ačkoli je zpěvák, jsou texty a nápad. To samotné sdělení. Mám ráda jeho píseň Až… nebo třeba duet s Anet Langerovou Navěky.

Myslíte si, že vám to spolu půjde?

Doufám, že ano. Měli jsme už pár zkoušek a myslím, že to bude legrace. Tomáš, já i Anděl jsme více méně vrstevníci, takže si určitě budeme rozumět.

V kategorii Objev roku je nominována kapela Embassy, ve které působí i váš expřítel Marcus Tran. Nebojíte se shledání?

Embassy je zároveň moje bývalá kapela, se kterou jsem hrála tři roky. Jsou to neskutečně talentovaní muzikanti, mám je moc ráda a neskutečně jim držím palce. Byla jsem u zrodu té kapely a cítím v určitém smyslu hrdost a radost. S Marcusem se máme moc rádi, jsme v kontaktu a na setkání se naopak těším. Můžu možná i prozradit, že si spolu během předávání těchto hudebních cen zahrajeme na pódiu.

Jak probíhal váš rozchod? Prý jste mu to napsala na Facebooku.

To je nesmysl. A navíc nezlobte se, ale je to naprosto soukromá záležitost a do té nikomu nic není. Takže na otázky podobného typu nebudu odpovídat.

Jestli se nepletu, tak dodnes vám chodí peníze na účet rodičů. V srpnu vám bude osmnáct, zařídíte si vlastní účet?

Peníze opravdu neřeším, spíš se těším na řidičský průkaz. Naopak přibude hrozně moc povinností, a to mi dělá starost. Mám úžasné rodiče, kteří snad budou ochotní se o mě starat i nadále, a myslím, že nějaká zásadní změna neproběhne. Dostávám kapesné stejně jako mí sourozenci, mám ale i svou kreditní kartu. Soudím, že si ale uvědomuji hodnotu peněz, a neutrácím často ani zbytečně. Rozšoupnu se vždy snad jen na dárcích, na svých nejbližších nešetřím a ke všemu je to vlastně opět ze sobeckých důvodů. Miluji dávat dárky, radost, úsměv - naplňuje mě to.

Slyšel jsem, že máte křesťanskou skupinu, se kterou předčítáte z Bible. Stále se s nimi vídáte?

Bohužel bych lhala, kdybych řekla, že se vídáme. Mrzí mě to, času je málo a povinností čím dál více. Jsem věřící, což potvrzuji už po několikáté. Víra je mou jistotou, naplněním, oporou, pokorou i základem, na kterém mohu začít stavět. Mám to naučené už z dětství, a čím jsem starší, tím lépe ji dokážu vnímat. Existuje opravdu málo, pramálo lidí, kterým se dá věřit, říct jim všechno. Já mám takovýto intimní vztah s Bohem. Není to ani tolik o tom, jestli čtu každý večer z Bible, nebo chodím každou neděli do kostela. Přiznávám, nejde mi to, ale mám Boha i jeho lásku v srdci a věřte, že kdybych neměla, už teď by ze mě byla úplně jiná osoba na špatné cestě. Okolí působí různě a většinou je člověk vystaven nebezpečným vlivům. Je fajn zůstat sama sebou, jestli mi rozumíte.

Brzy vás čeká maturita. Kam se chystáte dál?

Já maturuji až za rok. Takže se ještě intenzivně neučím, ale v maturitním ročníku samozřejmě začnu. Navíc nebude možnost výběru individuálního plánu jako dosud, tudíž ve škole budu trávit hodně času. K maturitě se hodlám zodpovědně připravit. To samozřejmě záleží na tom, jestli budou státní maturity, nebo ne. Rozhodně budu maturovat z češtiny, polštiny, dějepisu, angličtiny. Ještě před tím bych chtěla stihnout zvládnout FCE test. Chci se hlásit na práva.

Jednu dobu jste byla jedna ruka s Lucií Bílou, ale už spolu tolik nespolupracujete. Co se stalo?

Tak to jednoduše funguje. Spolupracovali jsme spolu, Lucka mě vzala na turné, pokřtila mi desku Ticho. Udělala pro mě hodně a bezesporně mi pomohla. Nejsme v kontaktu, poněvadž máme každá hodně práce. Však vždy když se máme možnost setkat na jakékoli akci, koncertu, či televizním přenosu, rády se vidíme a povídáme si. Opravdu to není tak, že bychom byly rozhádané. Naopak.

Dokonce se spekulovalo o tom, že randíte s jejím synem Filipem. Stále se vídáte? Jste v kontaktu?

Spekulace jsou spekulace, Filip je hodný kluk, my jsme se poznali právě během turné. Mně bylo 14 a Filipovi 12. Měla jsem jen jednoho kluka a s Filipem jsme opravdu vždy byli pouze kamarádi. Nejsme v kontaktu, a pokud náhodou bude číst ten rozhovor, tak ho moc pozdravuju!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám