Hlavní obsah

Zloděj ukradl ze skotských knihoven více než 7000 výtisků

Novinky, tcs

Většina zlodějů se zaměřuje na banky, bankomaty, klenotnictví nebo obchody. Najdou se však tací, kteří jdou na to rafinovaněji. Darrenu Barrovi se podařilo během 11 měsíců ukrást na 7000 knih z univerzitních knihoven. Jejich prodejem si pak vydělal více než 30 tisíc liber (zhruba 882 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve středu poslal soud Barra na 25 měsíců za mříže. Osmadvacetiletý zloděj kradl v knihovnách od října 2017 do srpna loňského roku. Tisíce knih odcizil z knihoven Napierovy univerzity, Heriot-Wattovy univerzity a Edinburské univerzity.

Žádná z knih nebyla vzácným kouskem, převážně se jednalo o učebnice z oblasti ekonomie, lidských zdrojů, marketingu a paradoxně i kriminologie. Barr následně knihy prodával v internetových knihkupectvích jako WeBuyBooks, Ziffit či Zapper.

Barrova zlodějská kariéra by pokračovala zřejmě déle, kdyby si jeden z doktorandů nechtěl vypůjčit jednu z ukradených knih. Když ji v knihovně nenašel, objednal si ji z internetu a k jeho překvapení mu došel výtisk s razítkem univerzitní knihovny. I když Barr připojil razítko „Vyřazeno“, v záznamech knihovny kniha jako vyřazená nefigurovala.

Foto: Police Scotland

Darren Barr

Knihovna Napierovy univerzity na základě tohoto případu spustila audit, který ukázal, že jí chybí 4250 knih. Zmíněná internetová knihkupectví pak našla ve svých záznamech, že tyto knihy odkoupila od jednoho člověka se stejným bankovním účtem. Podobně postupovaly i další knihovny.

Záznamy z bezpečnostních kamer odhalily, že Barr knihovny navštěvoval s batohem a hokejovou taškou. Zažádal si vždy o průkaz externího čtenáře, protože nebyl studentem ani zaměstnancem univerzit. Při prohlídce u něj policisté našli 1300 knih, které prodat nestihl.

Reklama

Výběr článků

Načítám