Hlavní obsah

Žhář kritizuje svůj trest. Byl prý příliš mírný

Luther Trent loni zapálil dům své expřítelkyně v Baltimoru, který obývala ještě se dvěma spolubydlícími. Následně byl zatčen a k činu se přiznal. Po šesti měsících, které strávil ve vazbě, mu byl na základě přiznání vyměřen pouze desetiměsíční podmíněný trest. Mezi kritiky trestu se pak překvapivě zařadil i sám pachatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při požáru se naštěstí nikomu nic nestalo, ale i tak šlo o závažný trestný čin. Krátce poté, co ho Trent na konci loňského května spáchal, se k němu i přiznal a zamířil do vazby. Po půl roce byl ale s podmínkou propuštěn na svobodu se zákazem přiblížení k oběti jeho trestného činu.

„Byl jsem obviněn z osmnácti trestných činů, pak to spadlo na deset a nakonec na jeden. Vůbec bych neměl být na svobodě,“ uvedl Trent pro regionální pobočku televize Fox. „Osobně chci být na svobodě, ale principiálně bych venku být neměl, protože bych mohl udělat ještě více škody,“ dodal.

„Narušil jsem někomu život, traumatizoval jsem někoho jen kvůli tomu, jak jsem se cítil,“ vysvětlil Trent, „Čekal jsem, že vyfasuju trest. Lidé v mé situaci by měli očekávat, že dostanou trest,“ pokračoval muž s tím, že rozhodnutí žalobců v jeho kauze dá špatný signál všem zločincům do budoucna.

Poškodil dobré jméno Bordeaux. Vinař půjde na rok do vězení

Koktejl

S ním souhlasí bývalý městský i federální žalobce Thiru Vignarajah. „Demoralizuje to oběti a vysílá špatný signál všem těm, kdo chtějí zločin oznámit,“ uvedl Vignarajah. „Co jsme tím zločincům řekli, že máme přetížené žalobce, kteří nemohou brát případy vážně? Musíme se snažit víc,“ dodal bývalý prokurátor.

Baltimorská prokuratura však pochybení v případu neshledala. „Vzhledem k okolnostem případu a bezúhonnosti obžalovaného jsme učinili nabídku v rámci pokynů pro ukládání trestů tak, abychom zajistili potrestání trestného činu a zajistili, že obžalovaný zůstane pod odhledem státu a se soudním nařízením nepřiblížení se k oběti,“ uvedla prokuratura.

Reklama

Výběr článků

Načítám