Hlavní obsah

Ženy Vikingů nosily erotické oblečení

STOCKHOLM

Přestože byli Vikingové hrubiáni a agresivní válečníci, jejich ženy se odívaly do velmi atraktivních a erotických oblečků výrazných barev a jemných materiálů. Podle archeoložky Anniky Larssonové se před třemi tisícovkami let oblékaly ženy severní Evropy do šatů zdůrazňujících jejich prsa.

Článek

Ve své disertační práci Annika Larssonová studovala módu z doby Vikingů pocházející z let 750 až 1050 před našim letopočtem. Kusy textilií pocházely z hrobů v regionu jezera Malaren poblíž Stockholmu a Uppsaly.

„Obchodní cesty většinou styly oblékání ovlivňovaly,“ tvrdí Larssonová s tím, že vliv východních kultur zmizel s nástupem křesťanství a v době, kdy Vikingové se západní Evropou a byzantskými křesťany začali obchodovat.

„Výzkum textilií nám může říct více o stavu společnosti než výzkum tradicí. Staré rituály mohou přežívat dlouho poté, co se společnost změní, ale když jsou obchodní cesty přerušeny, na módu oblékání to má okamžitý vliv,“ uvedla Larssonová z University of Uppsala.

Vpředu otevřená sukně

Z šatů objevených v obci poblíž ruského Novgorodu bylo zjištěno, že ženská sukně sestávala z jediného kusu látky, který byl vpředu otevřený. Podvazky sloužily jako popruhy a byly upevněny ke kovovým klapkám na prsou.

„Není těžké si představit, že křesťanská církev měla určité výhrady k oblečení, které tak zdůrazňovalo prsa,“ tvrdí Larssonová s tím, že vliv křesťanství zcela jistě potlačil používání tohoto módního prvku v odívání pozdějších Vikingů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám