Hlavní obsah

Žena nechala zlaté rybce operovat nádor

O chirurgickém zákroku na mozku akvarijní rybičky člověk běžně nečte. Austrálie je sice nejmenším kontinentem planety, avšak v operacích chladnokrevných živočichů zřejmě průkopníkem. Tamní veterinární lékař se totiž nevysmál žádosti jisté ženy z Melbourne, která přišla se svou zlatou rybkou a žádala operaci nádoru trčícího z hlavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australský veterinář odoperoval nádor zlaté rybceVideo: Reuters

 
Článek

Tristan Rich se do zákroku pustil a desetiletého šupináče George operoval. Nádor z hlavičky odstranil úspěšně. Rybka přežila a byla vrácena do rybníčku.

„Byla naprosto rozhodnutá dát té rybě ještě šanci,“ uvedl Rich v rozhovoru pro soukromou rozhlasovou stanici 3AW.

George dostal anestezii. Lékař naředil účinnou látku ve třech různých nádobách o třech různých koncentracích.

Může žít dalších 20 let

„Bylo to docela složité, jak si dokážete představit, musel jsem zabránit jakékoli ztrátě krve. Přijít jsme mohli maximálně o půl mililitru. Samozřejmě riziko bylo obrovské, ale všechno nakonec skvěle vyšlo,“ pochvaloval si Rich pracující na veterinární klinice Lort Smith. Operace zabrala třicet minut.

Majitelce ryby zákrok nerozmlouval prý proto, že George může žít klidně ještě dalších dvacet let.

„Majitelka na něj byla docela upnutá. Všichni si tvoříme nějaké pouto ke svým domácím mazlíčkům, nemáme právo rozlišovat mezi jednotlivými druhy zvířat,“ míní Rich.

Ačkoli nová zlatá rybka by ženu z Melbourne vyšla asi na deset australských dolarů – zhruba 190 korun – operace vyšla na „několik set“ australských dolarů, jak přiznal doktor Rich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám