Hlavní obsah

Ze soutěže krásy vyřadili kvůli podvádění přes 40 velbloudů

Každoroční soutěž krásy velbloudů má v Saudské Arábii dlouhou tradici a je nesmírně populární. Není divu, výherci si mezi sebe rozdělí celkem 66 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Proto se majitelé zvířat často uchylují k podvodům a velbloudy nepovoleně zkrášlují. Organizátoři soutěže oznámili, že letos kvůli podvodům již vyloučili přes 40 zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Velbloudi na soutěži krásy v roce 2018 (ilustrační foto)

Článek

Populární Velbloudí festival krále Abd al-Azíziho se koná v poušti severovýchodně od hlavního města Rijádu. Festival trvá déle než měsíc a soutěž o nejkrásnějšího velblouda bývá vyvrcholením tohoto svátku, během kterého se mimo jiné konají i velbloudí dostihy či burzy dromedárů.

Chov velbloudů je v arabském světě obrovským byznysem a nejúspěšnější účastníci soutěže krásy si mezi sebe rozdělí závratnou sumu. Právě to zřejmě vede chovatele k podvodům.

Ve snaze své dromedáry zkrášlit někteří majitelé vstřikují do pysků, čenichu, čelistí či dalších částí hlavy zvířatům botox, aby se jim uvolnily svaly. Pysky či čenichy zvětšují kolagenovými výplněmi nebo zvířata dopují hormony na růst svalů. K tradičnějším podvodům pak patří použití gumiček, které se navlékají velbloudům na končetiny, aby došlo k omezení průtoku krve a naběhnutí a zvětšení nohou.

První semafor pro velbloudy mají v zemi, která by vás asi nenapadla

Cestování

Jak uvedla saudská tisková agentura SPA, organizátoři soutěže krásy letos použili „pokročilé technologie, aby podvodníky odhalily“. Velbloudi byli prohlédnuti rentgenem a na ultrazvuku. Každý z velbloudů byl podroben rovněž analýze DNA a řadě dalších testů.

Výsledkem bylo vyloučení více než 40 zvířat kvůli „manipulaci a podvodům při zkrášlování velbloudů“.

Vítězové soutěže budou známi při vyvrcholení festivalu, který začal 1. prosince a potrvá 40 dní. Organizátoři uvádějí, že festival denně navštíví kolem 100 tisíc návštěvníků. Obří akce se rozkládá na ploše 32 kilometrů čtverečních a objeví se na ní odhadem 33 tisíc velbloudů.

Reklama

Výběr článků

Načítám