Hlavní obsah

Zaznělo 90 ran a elektrárna se zřítila k zemi jako domino

– Fort Lauderdale
Novinky, vps

Stovky lidí se přišly v úterý ráno podívat na demolici ropné elektrárny ve floridském městě Fort Lauderdale, kterou k zemi poslalo celkem 90 explozí. Stavbu z 60. let minulého století nahradí nová, efektivnější elektrárna na zemní plyn, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice elektrárny ve Fort LauderdaleVideo: Reuters

 
Článek

Demoliční experti strategicky rozmístili celkem 204 kilogramy trhaviny. Při řízené demolici se k zemi poroučely během pouhé minuty nejprve nádrže na ropu a poté čtyři sta metrů vysoké komíny. Jejich zmizení vyvolalo v mnoha přihlížejících smíšené pocity, po půl století totiž byly dominantou města.

„Toto ráno jsme se rozloučili s několika starými přáteli. Tyto červenobílé komíny byly nepostradatelnou součástí panoramatu ve Fort Lauderdale. Pro připlouvající lodě to byl jasný orientační bod,“ uvedl pro Sun Sentinel člen zastupitelstva okresu Broward Tim Ryan.

„Dívala jsem se na to se slzami v očích. Bylo mi 13, když to tady stavěli. Už to tu nebude stejné, když pojedu okolo autem nebo se půjdu projít po pláži. Škoda že tu nemohly zůstat jen jako dominanta,“ řekla Caroline King Groshartová, která ve městě žije od roku 1953.

Odklízení asi 18 tisíc tun trosek zabere nějaký čas, ale ihned poté se společnost Florida Power & Light dá do výstavby nové elektrárny na zemní plyn. Ta by měla spotřebovat o 35 procent méně paliva než stará elektrárna a zástupci společnosti si od ní slibují i značnou úlevu pro životní prostředí. Uvedení do provozu je naplánováno na rok 2016.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám