Hlavní obsah

Zaživa zakopaný fakír pokořil světový rekord

Právo, Vladimír Fořt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAROMĚŘ

Po deseti dnech a nocích byl ve čtvrtek v Jaroměři vyproštěn z truhly fakír Ben Ghan - padesátiletý mistr orientální magie Zdeněk Zahrádka z Ústí nad Labem. Ve větratelném záhrobí byl o své vůli izolován bez tekutin a potravin od pondělí 14. června, kdy byla přesně ve 14.47 hodin jeho pomyslná rakev zaházena zeminou.

Článek

Jeho neuvěřitelný výkon je novým světovým rekordem, který bude zapsán do Guinessovy knihy rekordů, což potvrdil přítomný komisař z pelhřimovské Agentury Dobrý den Miroslav Marek. "Několikrát jsme i namátkově kontrolovali, zda se neděje něco, co by mohlo tenhle pozoruhodný projekt zpochybnit. Vše proběhlo podle regulí, rekordmanovi lze po právu blahopřát."

Trápila ho žízeň

Zjevně unaveného, ale nesmírně šťastného fakíra uvítalo opětovně mezi živými diváky zcela zaplněné pohřebiště mohutnými ovacemi. První, o co požádal, byla tekutina, speciální lektvar, který si sám před pokusem připravil. Dehydratace organismu byla na první pohled jeho nejtvrdším soupeřem při zdolávání rekordu. Nejtěžší byl podle jeho vyjádření sedmý až osmý den, kdy absence tekutin už organismus citelně devastovala.

"Musí to být hrozné, když se lidé ocitnou v situaci, která jim nenabídne ani kapku tekutiny. Umírání žízní musí být bolestné a děsivé. Došel jsem k hranici svých možností, sáhnul jsem si na dno vlastních sil. Jedenáctý den bych bez tekutin se vší pravděpodobností nevydržel," svěřoval se fakír, kterého desetidenní izolace připravila osm a půl kilogramu na hmotnosti.

Průběh bez komplikací

Jeho tlak byl však i po 240 trýznivých hodinách skvělý - 130 na 80, bezmála jako z lékařské učebnice. A na čtvrteční večer už přislíbil svou účast na jaroměřské Magické show, která je součástí čtyřdenního mezinárodního Festivalu magie, který byl ve čtvrtek zahájen právě světovým rekordem Ben Ghana.

"V průběhu pokusu nevyvstaly žádné komplikace," sdělil fakírův přítel a ústecký lékař Josef Rolc a dodal, že několikrát byl jeho zdravotní stav kontrolován. "Připravil se na rekord vskutku skvěle, prošel tím martyriem bez vážnější krize. Nikomu bych ale nedoporučoval, aby ho následoval. To je opravdu jen pro silné a perfektně připravené nátury," upozornil lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Fakír se nechal zaživa na deset dnů zakopat

Na deset dní se nechal v pondělí o půl třetí odpoledne v Jaroměři pohřbít v rakvi vybavené polštářkem, dekou a ventilátorem na přívod a výměnu vzduchu...

Výběr článků

Načítám