Hlavní obsah

Zachráněná tuleňátka byla vpuštěna do volné přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÁ BRITÁNIE

Tři tulení mláďata, která přežila napadení smrtícím virem PVD (Phocine Distemper Virus), jenž zlikvidoval více než 2000 savců na teritoriu východního pobřeží Velké Británie, byla navrácena do volné přírody. Více než polovina tulení populace zahynula po té, co virus zaútočil v srpnu minulého roku.

Foto: z webu Barel Rock

Kapelu Barel Rock poznáte jednoznačně podle bicí soupravy

Článek

O napadená zvířata pečovala klinika Královské společnosti pro ochranu zvířat před krutým zacházením (RSPCA). Alison Charles, manažerka RSPCA, která byla přímo u záchranné akce, řekla: "Doslova mi trhal srdce pohled na tuleně, kteří umírali navzdory našim nejlepším úsilím. Ale vypuštění těch, kteří přežili, do volné přírody, činí naši práci užitečnou a hodnotnou."

Virus je neléčitelný

Více než 164 tuleňů bylo převezeno na kliniku RSPCA ve zuboženém stavu a se značnou podváhou. Nemocná zvířata dostávala tekutinu sestávající z namixovaných ryb, která pomohla zvířatům z nejhoršího. Když se zlepšil jejich zdravotní stav, byli přemístěni do venkovních bazénků, ve kterých zůstali až do doby, kdy začali být schopni sami se živit. Úmrtnost tuleňů byla i přes nejlepší péči 25%, protože neexistuje účinná léčba ani prevence proti zákeřnému viru. Naposledy postihla podobná epidemie smrtícího viru PVD Anglii v roce 1988, kdy zemřelo na 3000 tuleňů a trvalo celých 14 let, než se podařilo populaci tuleňů zvednout na počet před rokem 1988. Přesný počet uhynulých zvířat za loňský a letošní rok ještě není znám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám