Hlavní obsah

Záchranáři kajakáře našli po pěti dnech v řece

Novinky, pal

Když se 67letý Mark Miele z Virginie vydal na výlet na Floridu do oblasti Everglades, nečekal, že jeho sólová cesta bude mít tak dramatický průběh. Jen díky shodě okolností, vlastní vytrvalosti a nasazení záchranářů z ní vyvázl živý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři našli po pěti dnech ztraceného kajakářeVideo: Reuters

 
Článek

Na zveřejněných záběrech vytahují záchranáři z vody muže v oblasti Everglades. Je oblečen v záchranné vestě a přijíždějí k němu čluny. S určením polohy zachraňovaného pomáhá vrtulník, z nějž byla akce natočena.

Muž, kterého se podařilo zachránit, ovšem strávil ve vodě dva dny a tomu, že ve zdraví přežije, možná už nevěřil ani on sám. „Je zázrak, že je naživu a že je ve stavu, v jakém je,“ uvedla rodina zachráněného 67letého kajakáře Marka Mieleho.

Vystopovali ho pomocí vyplaveného mobilu

Mark Miele se vydal na svou cestu 22. ledna, návrat z výletu měl naplánovaný o sedm dní později, tedy 29. ledna. Rodině, ani nikomu jinému se ovšem neohlásil.

Žena v Kalifornii přežila pád ze šedesátimetrového útesu

Amerika

A tak začala pátrací akce s nejistým výsledkem. V rozlehlých a nepřehledných oblastech Everglades se v neděli 2. února našly Markova věci vyplavené na břeh, a to včetně peněženky a mobilu. Záchranáři obnovili data z Markova telefonu a dokázali tak vystopovat jeho poslední polohu.

Dehydratovaný a podchlazený, ale přežil

O den později, 3. února, už letecká jednotka záchranářů lokalizovala muže v řece. Nacházel se nedaleko místa, které naposledy ukazoval mobil. Nejprve se záchranáři obávali, že z vod vyloví pouze mrtvé tělo, protože se Mark nehýbal, ani nijak jinak nereagoval na volání. Nakonec se však ukázalo, že dokázal přežít.

Souboj predátorů: Aligátor se nemilosrdně zakousl do krajty

Koktejl

„Byl ve vodě dva dny a bylo opravdu chladno, byl dehydratovaný a podchlazený,“ uvedl kapitán záchranářů Ed Henderson. Mark pak byl převezen do nedaleké nemocnice, aby se mohl zotavit.

Jako Everglades je nazývána bažinatá oblast na Floridě ve Spojených státech. Jedná se vlastně o rozsáhlé ústí řeky Pahayokee. V současné době se rozkládá na ploše 610 684 hektarů. V roce 1979 byla zapsána na seznam světového dědictví. Nejznámější jsou Everglades především díky aligátorům, krokodýlům, kriticky ohrožené floridské pumě, ale i vodnímu ptactvu, které je v tomto parku značně rozšířené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám