Hlavní obsah

Za hloupý vtip hrozí pracovníkovi letiště až osm let za mřížemi

Varšava

Až osm let vězení a vysoká pokuta hrozí sedmadvacetiletému pracovníkovi letiště v Katovicích na jihu Polska, který na internetu napsal, že do motoru letadla vhodil kovovou trubku. „Za hodinu byl zatčen a přišel o práci,” uvedla zpravodajská televize TVN 24 o následcích „výjimečně hloupého žertu”.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Katovice

Článek

Chlubení na internetu znělo podle televize jako docela pravděpodobný pokus o atentát, což zalarmovalo bezpečnostní složky.

"Při monitoringu bylo zachyceno jeho gesto naznačující, že tam něco hází. Naštěstí nic nevhodil. Nikomu se nic nestalo," ujistil Cezary Orzech z katovického letiště.

"Ten pocit, kdy do motoru (Airbusu) A320 z legrace vhodíš malou kovovou trubku sloužící k regulaci výše schodů. Uvidíme na #flightradar24, zda si lopatky (motoru) poradí s trubkou, zda ji rozemelou na prášek," napsal zaměstnanec, který měl ve vzdušném přístavu na starosti nakládání a vykládání zavazadel.

Poznámky si povšiml jiný uživatel internetu, který uvědomil úřady - a rozpoutala se bouře. Horečně se pátralo nejen po autorovi komentáře, ale i po letadle, které bylo u poznámky vyfoceno. "Prakticky po hodině měl na rukou pouta," prohlásil komisař Rafal Biczysko.

"Udělali ze mne teroristu," postěžoval si na "horlivého udavače" vtipálek. Nejenže jeho kariéra v letectví skončila, ale čelí trestnímu stíhání a má i zaplatit účet za pečlivou kontrolu příslušného letadla.

Bývalý zaměstnavatel dotyčného uvedl, že muž absolvoval řadu bezpečnostních školení, ale uhlídat všechny lidi jednoduše nejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám