Hlavní obsah

Thajský král odebral konkubíně titul i hodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v srpnu se vyhřívala na výsluní slávy, teď byla odvržena. Thajský král Mahá Vatčirálongkón v pondělí zbavil titulu i vojenské hodnosti Sinínat Vongvadžirapakdiovou, svou oficiální konkubínu, čtyřiatřicetiletou pilotku a bývalou členku své ochranky.

Foto: ČTK/AP

Sinínat Vongvadžirapakdiová v kokpitu letadla.

Článek

Podle královského paláce porušila kodex chování u královského dvora a byla neloajální vůči králi. „Její činy dokazují, že neprokazuje čest králi a nerozumí královské tradici. Její činy jsou pouze k jejímu prospěchu,“ stojí v tiskovém prohlášení paláce.

Palác rovněž označil konkubínu jako nevděčnici s tím, že není spokojená se svým titulem a snaží se dosáhnout na úroveň královny. Sinínat pak navíc měla rozdělovat královský dvůr a vyvolávat nedorozumění mezi poddanými.

Monarcha ji do pozice konkubíny jmenoval na své narozeniny 28. července – jen dva měsíce poté, co pojal za manželku 41letou někdejší letušku Sutchidu. Bylo to poprvé od roku 1932, kdy monarcha oficiálně přiznal, že udržuje mimomanželský vztah.

V Thajsku zveřejnili oficiální snímky královy konkubíny, web nestíhal

Koktejl

Není s podivem, že právě Vatčirálongkón jmenoval oficiální konkubínu. „Můj syn, korunní princ, je tak trochu Don Juan,“ uvedla matka nynějšího krále v 80. letech. Thajský král byl už čtyřikrát ženatý.

Sinínat Vongvadžirapakdiová vystudovala vojenskou zdravotnickou školu, záhy se však dala na létání a stala se vojenskou pilotkou. Posléze přešla do týmu královy ochranky, kde už během vztahu s králem získala titul generála a čtyři vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám