Hlavní obsah

Z lovce kořistí. Orel skončil omotaný chapadly chobotnice

Novinky, tcs

Špatný odhad se zle nevyplatil orlu bělohlavému, který si v kanadské Britské Kolumbii vyhlédl lákavou kořist. Jenže chobotnice velká byla pro orla příliš velké sousto. Dravec skončil obmotaný nemilosrdnými chapadly a chybělo málo a jako oběd skončil on.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rybáři vysvobodili orla ze sevření chobotniceVideo: Reuters

 
Článek

Neobvyklý souboj dvou predátorů spatřili rybáři v pondělí u severozápadních břehů ostrova Vancouver Island. Orel se pokusil sebrat do pařátů rudě zbarvenou chobotnici velkou, ta ho však stačila obmotat chapadly a snažila se ho stáhnout pod hladinu.

Zřejmě by souboj vyhrála, kdyby vysílenému ptákovi nepřispěchali na pomoc právě rybáři. „Nebyli jsme si jistí, zda bychom měli zasahovat. Koneckonců je to příroda, kde přežijí ti nejsilnější. Bylo to ale příliš skličující vidět, jak se orel topí,“ uvedl pro CNN John Ilett, autor nahrávky.

Ilett a jeho kolegové proto podali orlovi pomocnou ruku, nebo spíše bidlo. Pomocí něj uvolnili pevný stisk chapadel a majestátní orel se doplácal na břeh do bezpečí. Podrážděná chobotnice následně zmizela v hlubinách, rybáři ještě viděli, jak mění barvu z jasně červenou na nenápadnou hnědou.

Chobotnice ve spánku měnila barvu. Dost možná snila o krabovi

Koktejl

„Připravil chudáka chobotnici o dobré jídlo,“ smála se v rozhovoru pro Guardian bioložka Jennifer Matherová, specialistka právě na chobotnice z univerzity v Lethbridge. Chobotnice jsou takzvaní predátoři generalisté a nespecializují se na konkrétní durh kořisti. Jinými slovy, sežerou cokoliv, co se hýbe a přijde jim pod ústní otvor.

Obr mezi chobotnicemi

„Jakmile je chobotnice u hladiny a něco na ní uvidí, je to pro ni jídlo,“ dodala s nadsázkou Matherová a zmínila podobný incident, který se stal rovněž na Vancouver Island, kdy chobotnice dokázala spořádat nepozorného mořského racka.

Chobotnice velká (Enteroctopus dofleini) dorůstá délky tří až pěti metrů a váhy deseti až padesáti kilogramů a patří k největším a nejiteligentnějším bezobratlovcům. Většinou loví v noci a živí se korýši, měkkýši, jinými chobotnicemi a rybami.

Žije samotářský a dožívá se pouhých čtyř let, je ale příkladnou matkou. Samice hlídají tisíce vajíček až do vylíhnutí ve dne v noci, po celou dobu však nepřijímají potravu a krátce po vylíhnutí mláďat uhynou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám