Hlavní obsah

Z 380 kilogramů chce Kolumbijec zhubnout na sto, jinak mu hrozí, že zemře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbijec Óscar Vásquez žije již deset let v posteli. Ne proto, že by byl tak velký lenoch, nýbrž proto, že se svou extrémní váhou není schopen pohybu. Podle serveru BBC je nejtlustějším mužem v zemi, váží totiž 380 kilogramů. Nyní se rozhodl svůj život změnit a s pomocí lékařů chce zhubnout na „pouhých“ sto kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Óscar Vásquez na snímku z března, kdy vážil 400 kilogramů

Článek

Vásquezova obezita začala být patrná již v roce 1988, kdy mu bylo 17 let a vážil 110 kilogramů. O deset let později již měl 230 kilogramů, téměř nevycházel na ulici a pro pohyb potřeboval chodítko. V následující dekádě už ze dveří svého bytu vyšel asi jen čtyřikrát.

Nyní, ve svých čtyřiačtyřiceti letech, musí dělat vše z postele a je závislý na sourozencích a dalších příbuzných, kteří mu pomáhají s oblékáním i vyměšováním.

„Jeho život je v ohrožení. Pokud rychle nezhubne, může zemřít na nejrůznější nemoci,“ upozornil Salvador Palacios, zakladatel organizace Gorditos de Corazón, která pomáhá obézním v Kolumbii. Vásquez mimo jiné trpí závažnými otoky či spánkovou apnoí, při níž je vysoké riziko kardiovaskulárních chorob.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

O Vásqueze se musejí starat jeho příbuzní

Kromě fyzických komplikací má Vásquez též deprese, které u něj způsobují záchvaty přejídání.

Nyní se muž, který měl ještě před dvěma měsíci 400 kilogramů, konečně odhodlal se svým stavem něco dělat. Po dietě, při níž shodil 20 kilogramů, byl tento týden převezen na kliniku Desa ve městě Cali, kde se podrobí několika lékařským zákrokům. Převoz na kliniku zajišťovalo dvacet hasičů.

Lékaři tlouštíkovi nejprve voperovali do žaludku silikonový balónek, který má vzbuzovat pocit sytosti. Tímto způsobem by se měla jeho váha snížit o 30 až 40 kilogramů.

Dalším krokem bude voperování jakéhosi žaludečního rukávu, který má zajistit zpomalení procesu trávení, a tím snížení příjmu potravy. Takto by měl Vásquez zhubnout dalších 70 až 90 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

K převozu do nemocnice byli potřeba hasiči

Při třetím a nejsložitějším zákroku mu voperují žaludeční bypass, při němž se žaludek rozdělí na horní menší a dolní větší část. Ta větší se s částí tenkého střeva vyřadí z trávicího procesu. Lékaři doufají, že díky této operaci zhubne Vásquez až na sto kilogramů.

„Celý proces s lékařskými zákroky, z nichž dva jsou velmi riskantní, by měl trvat asi tři roky,“ uvedl Palacios. A dodal, že pak se Vásquez bude muset ještě podrobit dalším operacím, mimo jiné kvůli odstranění přebytečné kůže.

Za vůbec nejtěžšího člověka v historii je považován Američan Jon Brower Minnoch, který dosáhl hmotnosti 635 kilogramů. Zemřel v roce 1983, když mu bylo 41 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám