Hlavní obsah

Výzkum Marsu v posteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Notoričtí spáči mají jedinečnou šanci při výzkumu vesmíru. Vědci, kteří zkoumají účinky dlouhé cesty k Marsu na lidský organismus, hledají dobrovolníky připravené zůstat osm týdnů v posteli.

Foto: PRÁVO - Jaroslav Šnajdr

Do vlastnictví města se má po téměř dvaceti letech opět vrátit také zimní stadion.

Článek

Vědci, kteří zkoumají účinky dlouhé cesty k Marsu na lidský organismus, hledají dobrovolníky připravené zůstat osm týdnů v posteli. Při testech na Svobodné univerzitě v Berlíně budou vybraní odvážlivci spočívat na lůžku prakticky bez hnutí téměř dva měsíce. Vleže na zádech se budou nejen mýt, ale také vykonávat všechny tělesné potřeby. V době experimentu nebudou mít povoleny žádné návštěvy a hovořit s přáteli a rodino budou jen telefonicky. Zato na televizi se mohou dívat, jak dlouho budou chtít.

Tímto experimentem se vědci snaží co nejlépe napodobit podmínky dvouletého vesmírného letu na Mars. Testy rovněž umožní pozorovat účinky ztráty zemské přitažlivosti na lidské tělo, především na krevní oběh, svalovou ochablost a kosti. Účastníci se naučí cvičení k posilování svalů, které má snížit riziko zlomeniny kosti, až astronauti poprvé vykročí na planetu po své dlouhé cestě.

Experiment začíná ve středu 8. ledna a účastnit se jej mohou výhradně mladí muži. Pokud jej absolvují se zdarem, mohou se ucházet o účast v posádce prvního letu k rudé planetě, který se plánuje zhruba za 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám