Hlavní obsah

Výsadkář uvízl při přehlídce před zraky krále na lampě

Parašutista se během nepovedeného přistání při vojenské přehlídce v Madridu u příležitosti španělského státního svátku zachytil na lampě. Nehoda, z níž výsadkář vyvázl bez zranění, se odehrála přímo před zraky krále Felipa VI. a jeho rodiny, uvedla v sobotu stanice BBC.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský král Felipe

Článek

Padák desátníka Luise Fernanda Poza zdánlivě bezproblémově klouzal vzduchem, když v tom se těsně před přistáním zachytil o lampu veřejného osvětlení. Přítomní přihlížející vykřikli zděšením, neboť parašutistu zbrzdil prudký náraz, při němž narazil o sloup.

Muži se však nic závažného nestalo a po několika minutách jej vyprostilo přítomné armádní vozidlo. Aplaus publika i královské rodiny sklidil poté, co se mu z lampy podařilo strhnout španělskou vlaju, s níž původně přistával a která měla být poté na přehlídce vztyčena.

Nepovedené přistání údajně způsobil náhlý poryv větru. Král Felipe se s Pozem, jenž je velice zkušeným parašutistou a podle armády má na kontě přes 600 úspěšných seskoků, přišel osobně přivítat a za jeho nepovedený kousek mu nabídl slova útěchy. Premiér Pedro Sánchez po incidentu, uvedl na Twitteru: „Jsme vděční, bylo to jednoduše děsivé.”

Španělé v sobotu slaví výročí 12. října 1492, kdy Kryštof Kolumbus pod španělskou vlajkou doplul k břehům Ameriky a otevřel cestu k hispanizaci kontinentu. Vojenské přehlídky se tradičně účastní král se svou rodinou i španělští vládní představitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám