Hlavní obsah

Výročí republiky se chopili i vyznavači kuriozit a bizarností

Připomínka stého výročí vzniku Československa, to nemusejí být jen slavnostní proslovy, přehlídky a koncerty. Na Pelhřimovsku chtějí například překonat rekord v počtu vyvěšených státních vlajek. Uzenářství na Brněnsku zase při příležitosti jubilea nabízejí šunku ve tvaru České republiky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Šunka i salám budou v prodeji tak dlouho, dokud o ně bude zájem. Nejde tedy o limitovanou edici.

Článek

„S kolegy ve vedení jsme si říkali, co k výročí vymyslet, a přišli jsme na šunku ve tvaru republiky. Koupili jsme za 50 tisíc formu pro ruční výrobu a děláme takto šunku nejvyšší jakosti,“ řekl Ladislav Steinhauser, jehož firma šunku vyrábí.

Speciálně pro výročí má navíc připravený i salám Vysočina. Vysočina je zabalená do historického obalu a součástí je i historická fotografie.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Firma Steinhauser z Tišnova na Brněnsku prodává šunku ve tvaru České republiky.

Kuriózní připomínku výročí zvolili na Základní škole Husova v Liberci. V pátek 26. října tam složilo celkem 520 žáků a učitelů živý obraz v podobě státní vlajky a číslice „100“.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Studenti spolu s učiteli vytvořili ze svých těl živý obraz v podobě státní vlajky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Celkem 520 žáků a učitelů vypustilo balonky v národních barvách s přáním České republice.

Při této příležitosti rovněž spolu se svými přáními a poselstvími vypustili k oblakům nafukovací balónky v národních barvách. Obdobným způsobem oslavili tamní žáci v minulosti i 100 let existence školy.

Obří medaile

Nebylo by to snad pořádné výročí, kdyby nebylo spojené s nějakým rekordem. Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově tento týden rozšířilo svoji expozici o největší medaili.

Zdobí ji motiv českého lva a T. G. Masaryka, váží téměř 13 kg a ke 100. výročí vzniku samostatného Československa ji vytvořil zástupce Společnosti za pozitivní přístup k životu Karel Huněk.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Medaili vytvořil zástupce Společnosti za pozitivní přístup k životu Karel Huněk (vpravo). Na snímku je společně s Josefem Vaňkem z Agentury Dobrý den.

Medaile je vyrobená z oceli, bronzu a mosazi a její přední stranu zdobí silueta Československa z roku 1918, český lev a monogramy mužů, kteří stáli u zrodu republiky včetně prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Zmiňuje také československé legionáře. Druhou stranu mince autor věnoval temnější stránce vývoje republiky a připomíná na ní velké průmyslové podniky včetně Poldy Kladno mizící v „černé díře“.

Rekord v počtu vyvěšených vlajek

Pelhřimovská agentura Dobrý den, která spravuje databázi českých rekordů, chce také u příležitosti 100. výročí vzniku Československa ustanovit nový rekord v počtu vyvěšených státních vlajek. Zkoušela to již před třemi lety v Putimově na Pelhřimovsku. Tehdy jich vlálo přes 1600.

„Teď bychom čekali klidně 100 tisíc, ale nejde samozřejmě jen o počet, rádi bychom, aby se vyvěšování českých vlajek na domech stalo běžnou součástí oslav významných svátků,“ řekl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den.

Výročí připomene také programem, při kterém bude k vidění zvětšená verze čepice, kterou s oblibou nosil prezident T. G. Masaryk. Brigadýrku měřící v průměru 140 centimetrů vytvořil výtvarník Jan Brabenec.

Foto: Vojtěch Kolář, ČTK

Prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek představuje obří brigadýrku Tomáše Garrigua Masaryka.

Když výročí republiky, nemůže chybět největší česká vlajka. „Dosud největší česká státní vlajka měla na délku 16 metrů, naše nová je ještě o dva metry delší,“ řekl Jan Vereščák, majitel liberecké společnosti, kde vlajku vyrobili. [celá zpráva]

Foto: Libea

Rozbalování největší vlajky v v Liberci - Vratislavicích v areálu továrny, kde ji vyrobili

Výročí nenechává v klidu ani sportovce. Ve Studenci na Liberecku tamní fotbalisté odehráli minulou neděli utkání okresního přeboru v dresech národního týmu České republiky. Při nástupu obou mužstev hrála státní hymna a během zápasu nechybělo ani tematické choreo, které připravili tamní fanoušci.

„Myslím si, že dnes je doba strašně rychlá a zapomínáme být těmi pravými vlastenci. Přál bych si, aby dnešní jak fotbalová, tak i ostatní mládež a vůbec veřejnost začala být opět hrdá na národní dres a symboly,“ řekl serveru nasepojizeri.cz trenér týmu Martin Hrubý.

„Hlavně jsme ale chtěli důstojně připomenout toto významné jubileum naší země. Kluci si aspoň na devadesát minut vyzkoušeli být pod obrovským tlakem fanoušků a žít si vlastně fotbalový sen, protože fotbal je jejich vášeň.“ dodal.

Výročí reflektují také pouliční umělci - s větším či menším úspěchem. Velkou pozornost vyvolalo třeba dílo autora užívajícího přezdívku ChemiS, na němž je zachycen plačící Tomáš Garrigue Masaryk. [celá zpráva]

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Obří graffiti portrét prvního československého prezidenta T. G. Masaryka vytvořil v rámci letošního Street Art Festivalu v Olomouci umělec ChemiS.

Reklama

Výběr článků

Načítám