Hlavní obsah

Vyhledávaná místa, která mohou do roku 2050 zaniknout

Přemýšlíte-li nad navštívením některého z níže zmíněných míst, možná byste si měli pospíšit. Řada faktorů, jako jsou například znečištění prostředí či globální oteplování totiž existenci těchto vyhledávaných lokalit nesmírně ohrožuje. Podle agentury Reuters by dokonce mohla do roku 2050 zcela zaniknout.

Tři místa, která by mohla do roku 2050 zmizet z mapy světaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mrtvé moře

Prvním z ohrožených míst je Mrtvé moře, které pomalu, ale jistě vysychá. Důvodem je skutečnost, že okolní země čerpají vodu z řeky Jordán, která je jeho jediným zdrojem vody. Za posledních 40 let se tak moře, hojně vyhledávané především díky svým léčivým účinkům, zmenšilo o třetinu a hladina poklesla o více než 24 metrů.

Velký bariérový útes

Nejistá je také budoucnost Velkého bariérového útesu, tedy největšího korálového útesu na světě, který se táhne podél pobřeží australského Queenslandu. Jeho existenci ohrožuje především znečištění a stále se zvyšující teplota oceánu.

Benátky

Ani italské město ležící na vodě, které díky svému půvabu a vodním kanálům ročně navštíví milióny turistů, není v bezpečí. Největším problémem jsou stále častější povodně, které mohou způsobit, že Benátky budou v blízké budoucnosti zcela neobyvatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám