Hlavní obsah

Vondráčková si chce stěžovat až ve Štrasburku

Právo, Petra Timoumiová
PRAHA

Martin Michal a jeho manželka, zpěvačka Helena Vondráčková, jsou znepokojeni průtahy, které provázejí několik jejich trestních oznámení proti bulvárním médiím. Dokonce se obávají, že situace dospěje až k promlčení některých skutků, které považují za trestné činy.

Článek

Manželé se proti údajným nepravdám zveřejněným v médiích brání již přibližně tři roky. Některá podání však zůstávala dlouho bez odezvy, proto musela být na policii pro Prahu 5 urgována se žádostí o odstranění průtahů. Ve dvou případech se Michalovi a Vondráčkové dostalo odpovědi, že policie zjišťuje totožnost autora napadeného článku, poté opět nastalo ticho po pěšině. Od jednoho z podání přitom již uplynulo 22 měsíců, kdy ve věci nebylo nijak rozhodnuto.

Žalobce záměrné průtahy popírá

V jiném případě se manželé obrátili na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, aby postup policie prověřilo, a poté i na městské státní zastupitelství se stížností na průtahy. Jejich stížnost byla zčásti uznána jako důvodná, průtahy přitom měly vzniknout, když byl předmětný spis zapůjčen Městskému soudu v Praze, odkud nebyl delší dobu vrácen.

Další aktivity orgánů činných v trestním řízení se už Vondráčková s Michalem nedočkali, přitom jejich podání je nyní staré asi osmnáct měsíců. Zpěvaččin muž se bojí, aby se záležitosti netáhly do té doby, než by trestnost některých činů zanikla uplynutím promlčecí doby.

Obvodní státní zástupce Prahy 5 Julius Lachnitt však údajné záměrné průtahy jednoznačně vyloučil. "Je nesmysl, že bychom se proti nim měli spiknout, neměli bychom k tomu ani sebemenší důvod," zdůraznil Právu. "Je třeba vzít v úvahu, že tu máme také dalece závažnější a brutálnější případy, loupeže nebo znásilnění," konstatoval.

Chtějí si stěžovat až ve Štrasburku

Michal a Vondráčková prostřednictvím advokátky Jany Gavlasové v souvislosti s domnělými průtahy dokonce podali k Inspekci ministra vnitra žádost o prověření, zda nečinností orgánů činných v trestním řízení nedochází k páchání trestné činnosti. O žádosti vyrozuměli zároveň ministra spravedlnosti Pavla Němce. Věc nakonec doputovala na Obvodní státní zastupitelství Praha 5 a městské státní zastupitelství, odkud se manželé dověděli, že po přezkoumání budou o situaci informováni.

Čekají od poloviny loňského prosince. Gavlasová připravuje další stížnost, která bude směrována až k Evropskému soudu pro lidská práva. Michal v rámci stížnosti požaduje za průtahy finanční odškodnění ve výši 25 miliónů korun.

Podnikatel se všemi stížnostmi nedávno seznámil také stínového ministra vnitra Ivana Langra (ODS), jehož sdělené informace znepokojily. Tento týden se proto rozhodl písemně interpelovat ministra vnitra Františka Bublana. Interpelaci odeslal, na její vyřízení platí třicetidenní lhůta. "Na poslance Langra jsme se obrátili proto, aby nám pomohl eliminovat průtahy a rozhýbat policejní nečinnost," vysvětlil Michal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám