Hlavní obsah

Vlna protestu proti ocenění Kidmanové

SYDNEY

Australská herečka Nicole Kidmanová, držitelka prestižního filmového ocenění Oscar, získala titul Australanka roku za Nový Jižní Wales. Proti ocenění se však okamžitě vzedmula vlna protestů, a to kvůli hereččině zlozvyku - kouření.

Foto: Jitka Zvolská

Obálka nové dětské knihy BAŤOvídky

Článek

Kidmanová se sice narodila na Havaji, která patří ke Spojeným státům, vyrůstala ale v Sydney, kde také vlastní dům. Při slavnostním udílení titulu Australanky roku za Nový Jižní Wales ocenili představitelé státu nejen úspěchy, jichž herečka dosáhla během své kariéry, ale rovněž její vlastenectví.

"Nicole Kidmanová je vynikající velvyslankyní naší země a její umělecké výkony každodenně reprezentují Austrálii na světové scéně. Pro letošní titul Australanky roku za Nový Jižní Wales je to ta nejlepší volba," prohlásil Warren Pearson, předseda výboru, který ocenění uděluje.

Cigarety ocenění maří

Ann Jonesová, výkonná ředitelka Spolku proti kouření ASH, však vyzvala k tomu, aby byl Kidmanové kvůli jejímu návyku čestný titul odepřen.

"Její kouření na veřejnosti jen posiluje falešné poselství, že kouření, půvab a úspěch se slučují se současnou mladou ženou," vysvětlila Jonesová.

"Proč dívky sahají po cigaretě? Ve filmech nalezneme mnoho cigaretových poselství, která oslavují kouření a spojují ho s úspěchem, osobním kouzlem a nezávislostí. To vše Kidmanová ztělesňuje," dodala.

Proti nominaci rovněž protestuje australské společenství zabývající se bojem proti rakovině. Podle něho si Kidmanová ocenění nezasluhuje.

Arogantní jednání

Nicole Kidmanová se s cigaretami na veřejnosti a ve společnosti nijak neskrývá a často se jich odmítá vzdát i na požádání. Na tiskové konferenci u příležitostí filmového festivalu ve francouzském Cannes v roce 2003 si herečka zapálila navzdory tomu, že jí Lars Von Trier, režisér filmu Dogville, vyzval k tomu, aby cigaretu típla. Seděl vedle ní a kouř mu vadil. Kidmanová se mu však odmítla podřídit.

Statistické údaje uvádějí, že v Austrálii letos zemřelo šest tisíc žen na nemoci spojené s kouřením. V zemi sice klesá obliba kouření u mužů, příslušnice opačného pohlaví však po cigaretách sahají čím dál tím častěji.

Reklama

Související témata:

Související články

Kidmanová je nejbohatší mladou Australankou

Populární herečka Nicole Kidmanová byla vyhlášena nejbohatší ženou Austrálie, která je mladší čtyřiceti let. O výsledcích žebříčku boháčů, který ve středu...

Dvě minuty s Kidmanovou stojí dvě miliardy

Australská herečka Nicole Kidmanová účinkuje v novém reklamním spotu, který stál v přepočtu téměř dvě miliardy korun. Objednala si jej firma Chanel, která...

Výběr článků

Načítám