Hlavní obsah

VIDEO: V Dubaji postaví mrakodrap, který se bude hýbat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/DUBAI

Velkoměsto ve Spojených arabských emirátech připravuje další specialitu. Po umělém ostrovu ve tvaru palmy přichází první rotující mrakodrap na světě. Nová budova o 80 patrech bude kroužit na jakési základně. Ve věži budou apartmány, které si lidé budou moci na nějaký čas pronajmout. Slavnostně byla představena ve středu v New Yorku.

Článek

K rotaci bude budova využívat sluneční záření, kterého je v Perském zálivu dostatek. "Budova se kolem své osy otočí jednou týdně," řekl britský technik Nick Cooper, který rotaci budovy navrhl.

"Každý bude mít stejný výhled po stejnou dobu času, takže v budově nebudou existovat prostory s nejlepším a nejhorším výhledem," informoval Cooper.

Budova, která váží 80 tisíc tun, nabízí celkově 200 apartmánů. Celá bude zachycena na ložisku, které má asi 28 metrů v průměru. Ložisko by mělo být pokryto speciálním polymerem, který téměř zcela eliminuje tření. Dvacet miniaturních elektrických motorů pootočí budovu o několik stupňů každou hodinu.

Nejde o pouťovou atrakci

"Pohybovat se bude velmi pomalu, nebude to jako nějaká atrakce na pouti," řekl Cooper. Opomněl ovšem dodat, že výhled na umělá jezera a umělý dinosauří park tak trochu pouťově vypadat bude.

Vývojář plánuje stavbu dokončit během roku 2009. Budova se bude nacházet v moderním zábavním parku Dubailand, který se v těchto měsících v Emirátech nyní staví. Více o Dubailandu se dočtete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám