Hlavní obsah

VIDEO: U chorvatských břehů plave velký keporkak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZÁHŘEB
Aktualizováno

Urostlý dvanáctimetrový keporkak (Megaptera novaeangliae) byl opakovaně spatřen v zálivu Savudrija poblíž chorvatsko - slovinských hranic. Uvádí to chorvatský web Javno.hr s tím, že keporkak se pohyboval od slovinského pobřeží k chorvatskému a přiblížil se mu na 15 metrů. Panují obavy, že může uvíznout na mělčině. Naposled byl viděn v úterý.

Článek

V úterý byl keporkak dlouhoploutvý, jinak zvaný též velryba hrbatá, i když patří mezi pletjvákovité (Balaenopteridae) a nikoli pravé velryby (Balaenidae), viděn okolo poledne mezi 12:30 a 13:00. Několik lodí se ho snažilo vytlačit, aby odplul na volné moře, ale neúspěšně.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Do Středozemního moře se keporkak dostal zřejmě z Atlantického oceánu, kde tento druh velryb běžně žije. Dříve se lovil a jeho stavy proto poklesly na deset procent. Nyní jich žije asi 80 000.

Chránění keporkaci patří mezi kosticovce. Dorůstají délky 12 až 16 metrů a vážit mohou přes 35 tun. Vyskytují se ve všech světových oceánech a běžně migrují za potravou. Keporkaci mají nezaměnitelný tvar a výrazně velké prsní ploutve. Často vyskakují nad vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám