Hlavní obsah

VIDEO: Texasané propadali panice, že na ně padají trosky satelitů

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS
Aktualizováno

Zděšení a téměř paniku vyvolaly ohnivé čáry, které se v neděli přehnaly nad Texasem od Austinu po Dallas. Okamžitě se vyrojily spekulace, že jde o zbytky ruského vojenského satelitu, který se minulý týden srazil s americkou komunikační družicí.

Článek

Federální řízení leteckého provozu údajně vzápětí varovalo piloty dopravních letadel nad Texasem, aby věnovali zvýšenou pozornost možnosti pádu předmětů z vesmíru. Žádný ničivý dopad kosmických trosek se ale nekonal, zřejmě šlo o meteor, který vzniká při zániku vesmírných těles v atmosféře.

Fámy nakonec muselo vyvracet Velitelství severoamerické protiletecké obrany (NORAD). „Neexistuje žádná spojitost mezi troskami ze srážky družic a pozorovaným atmosférickým úkazem,“ prohlásila mluvčí NORAD major Regina Winchesterová.

Poplach v oblacích byl i v pátek

NORAD si ostatně v těchto dnech už jednou zadal s vesmírným smetím. V pátek vydal varování kanadským úřadům, že na západní část země míří vyhořelý první stupeň ruské rakety, která minulý týden vynesla k Mezinárodní vesmírné stanici nákladní loď Progres.

NORAD vydal varování v 11.15 místního času, město Calgary dostalo informaci o čtvrt hodiny později, jen 16 minut před pravděpodobným dopadem. Raketa měla být velká deset čtverečních metrů, takže by v husté zástavbě způsobila pohromu.

„První scvénář byl extrémně vážný, mělo to spadnout do centra,“ řekl později Colin Lloyd ze záchranné služby. Těsně před vyhlášením poplachu však NORAD oznámil, že trosky dopadnou severněji do málo obydlených částí provincie Alberta. Nakonec většina shořela v atmosféře nad Atlantikem blízko jihoafrického pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám