Hlavní obsah

VIDEO: Rybka s průhlednou hlavou šokovala oceánografy

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá hlubinná rybka, strašík maloústý (Macropinna microstoma), byla objevena už v roce 1939, ale teprve nyní se vědcům podařilo rozluštit záhadu jak může úspěšně přežívat temnotách větších hloubek. Její trubicovité oči maximálně využívají zbytky světla a jsou pohyblivé. Navíc má vršek hlavy chráněný průhlednou vrstvou.

Článek

Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) použil k prozkoumání zvláštní rybky na dálku ovládané podmořské zařízení vybavené kamerami s vysokým rozlišením. Výzkum probíhal v hloubce 600 až 800 metrů.

Pozorování ukázalo, že rybky svýma speciálníma očima pohybují a tak jsou schopné zpozorovat a ulovit i kořist, která jim neplavé přímo před ústy, která jsou skutečně malá. Strašík maloústý je tak plně přizpůsoben k životu v hlubinách.

Trubicové oči koncentrují zbytky světla a i v temné hlubině zahlédnou minimálně obrysy kořisti, jíž jsou hlavně malé medúzky. Kamery navíc odhalily i překvapivý fakt, že vršek hlavy a okolí očí je u strašíka maloústého kryto průhledným štítem, což možná také hraje roli při sbírání nepatrných zbytků světla v hlubinách. Především však štít chrání jeho oči před žahavými orgány větších medúz.

Strašík navíc umí v případě nebezpečí zcela ztuhnout a vznášet se na místě díky svým poměrně velkým ploutvím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám