Hlavní obsah

VIDEO: Psychedelická ryba poskakuje po mořském dně jako míč

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zcela nový druh ryby objevil Ted Pietsch z univerzity ve Washingtonu. Protože ji popsal jako první, měl také právo ji pojmenovat. Nejlépe mu k ní seděl výraz Psychedelika. Pietsch myslel především na to, že zebrovaná ryba příliš neplave, ale spíš poskakuje po dně jako míč. Její latinské celé jméno zní: Histiophryne psychedelica.

Článek

Dojem, že je ryba v rauši, její pohyb doopravdy vyvolává, protože zebrované stvoření ve tvaru splasklého míče, se vodou vznáší jakoby zcela nekoordinovaně. Ryba totiž nepoužívá ploutve klasickým rybím pohonem, ale pohybuje se vlastně na bázi tryskového pohonu.

Pokaždé, když narazí na dno, nebo jinou pevnou překážku, pohybem ploutví vytlačí z malých bočních otvorů vodu a odrazí se kupředu. Vzhledem k tomu, jak těsně má ploutve zkroucené k tělu, jsou její možnosti pohybu značně omezené.

:. Oči vedle sebe v jedné roviněFoto: David Hall/seaphoto.com

Ryba byla objevena již před rokem – v lednu 2008, překvapivě na velmi frekventovaném místě – v mělkých vodách indonéského přístavu na ostrově Ambon. Jako první viděli dospělého jedince Toby Fadirsyair a Buck a Fitrie Randolphovy z potápěčské školy Maluku Divers, kteří se nakonec obrátili na profesora Pietsche.

Dospělé psychadeliky mají jako pěst velké želatinové tělo, pokryté tuhými štítky, které je chrání před ostrými korály, když se potácejí vodou. Další zvláštností ryb je, že mají oči umístěny vepředu v jedné rovině jako lidé. Většina ryb má oči po stranách a každým vidí něco jiného.

Kuriózní na celém objevu je i to, že mohl být oznámen před 17 lety. Pietsch zjistil testem starých vzorků, že mu už v roce 1992 poslali psychadeliku z jedné výpravy na Bali, ale vzorky a přiložené fotografie měly špatnou kvalitu, takže ho nezaujaly. Považoval rybu za jiný běžný druh mořského ďasa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám