Hlavní obsah

VIDEO: Liberecký robot na mytí oken zatím jen leze po skle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Robot na mytí skleněného opláštění výškových budov, kterého vyvíjejí na Technické univerzitě v Liberci, umí zatím jen lézt po skle a to ještě jištěný jako správný horolezec. Metrovou vzdálenost urazí zhruba za minutu, což odpovídá rychlosti, s jakou se pohybuje živý umývač oken.

Článek

Na rozdíl od něj se však zatím prototyp pohybuje jen dopředu a dozadu. V další fázi vývoje se naučí uhýbat, pak teprve dostane i technologii na mytí oken, řekl vedoucí výzkumného týmu z Katedry sklářských strojů a robotiky František Novotný.

Právě technologie mytí je pro výzkumníky velkým oříškem. Stroj se totiž na skle drží s pomocí 24 přísavek a je tudíž závislý na tření, které ale běžné mycí přípravky snižují a stroji by pak hrozil pád.

"Navíc musíme vyřešit, jak zabránit tomu, aby voda a čisticí přípravky neznečistili už umyté sklo," poznamenal Novotný. Vědci z univerzity proto zvažují, že stroj nebude používat k mytí běžné prostředky jako vodu, saponát a stěrku, ale chtějí uplatnit moderní technologie čištění plazmou nebo ultrazvukem, které umožní minimalizovat spotřebu vody či chemických prostředků. "Technologii ale necháme nejprve patentovat," řekl Novotný.

Robot na mytí skleněných budov není podle Novotného ve světě žádnou novinkou. Běžně se používají, každý je ale jiný.

"Rozhodli jsme se jít vlastní cestou a nabídnout robota s širší možností uplatnění, náš robot by měl být použitelný pro určitou třídu opláštění budov obecně," vysvětlil.

Robot by podle něho neměl být schopen jen mýt okna, ale díky senzorům a kameře by měl umět odhalit i případné závady na plášti. Na jeho vývoji spolupracuje škola s firmou AGC Flat Glass Czech (dříve Glaverbel Czech), který je největším producentem tabulového skla v zemi.

Celý projekt je podle děkana strojní fakulty Petra Loudy realizován právě díky podpoře AGC Flat Glass a pokračovat bude i v příštích letech. Škola s firmou podepsala dohodu o spolupráci na dalších pět let. Díky tomu získá univerzita 1,2 miliónu korun na výzkum.

"Naši studenti a zaměstnanci tak budou pokračovat v práci na úkolech, které firma využije ve svých provozech - to je především výzkum fyzikálních vlastností skla při výrobě, zavádění kontrolních mechanismů přímo do automatické výroby nebo robotické manipulace při výrobě skla," dodal děkan. Podobným způsobem podle něho strojní fakulta spolupracuje se zhruba 50 průmyslovými podniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám