Hlavní obsah

Vídeňský stadión před fotbalisty zaplnili naháči

VÍDEŇ

Americký fotograf Spencer Tunick, který se specializuje na hromadné fotografie naháčů, uspořádal v neděli jednu ze svých "instalací krajin s lidskými těly" na vídeňském stadiónu Ernsta Happela. Stadión bude příští měsíc dějištěm sedmi zápasů mistrovství Evropy ve fotbalu, včetně finále.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Spencer Tunick organizuje své modely na tribuně vídeňského fotbalového stadionu Ernesta Happela.

Článek

Šampionátem bylo nedělní fotografování také inspirováno. Umělec kvůli němu nechal pořídit i tisícovku fotbalových míčů a doufal, že se dostaví alespoň 2008 zájemců ochotných nechat se vyfotografovat zcela bez oděvu. Kolik se jich skutečně dostavilo, zatím není známo. Již ve čtvrtek bylo přes internet přihlášeno více než 3000 lidí - 56 procent z nich tvořili muži. Podle zkušeností prý však nakonec přijde asi polovina zájemců.

foto: Reuters/Herwig Prammer

Jednačtyřicetiletý umělec již fotografoval velké skupiny naháčů v řadě zemí světa více než sedmdesátkrát a také ve Vídni už byl v akci v roce 1999. Poprvé však pracoval na sportovním stadiónu. Protože ale pořadatelé v pondělí oficiálně předávají stadión zástupcům fotbalové asociace UEFA, nebyli naháči vpuštěni na plochu hřiště, ale museli se fotografovat jen v hledišti nebo na běžecké dráze kolem něj.

foto: Reuters/Herwig Prammer

USA Tunick fotit nemůže

Tunick, jehož fotografie vyvolávají rozporné reakce, odmění každého účastníka jednou podepsanou fotografií z instalace, nazvané Umělecké dílo s tisíci míči. Od 23. června pak bude vystavovat nejen fotografie z Vídně, ale průřez celou svou "nahou" tvorbou ve vídeňské Kunsthalle.

foto: ČTK/AP

Dosud největší počet naháčů se při Tunickový akcích sešel na ústředním náměstí v Mexico City. Bylo jich 18 000. Jednou z jeho posledních akcí bylo fotografování 600 nahých těl na ledovci ve Švýcarsku. Příští měsíc plánuje další podobné akce v Irsku. Většinou pracuje v zahraničí, protože doma ve Spojených státech mu prý fotografování znemožňují americké zákony.

foto: Reuters/Herwig Prammer

Reklama

Výběr článků

Načítám