Hlavní obsah

Veterinář vyfoukl ježka s balónovým syndromem. Říkali mu Zeppelin

Novinky, tcs

Skotská ochránkyně zvířat Louise Humeová byla šokována stavem ježka, na kterého ke konci července narazila v malém skotském městečku Shotts nedaleko Glasgow. Nepohyblivé zvíře totiž trpělo poměrně vzácným balónovým syndromem a velikostí se blížilo volejbalovému míči. Včasný zásah veterináře naštěstí dokázal ježka zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Ochránci pojmenovali nafouknutého ježka Zeppelin.

Článek

Ježek nalezený nedaleko silnice byl okamžitě převezen do péče veterinářů Organizace na ochranu proti týrání zvířat (SPCA). Veterinář Romain Pizzi, který měl na starost operaci, uvedl, že ježek trpěl extrémním případem balónového syndromu.

Ten ježky postihuje vzácně, je pro ně ale smrtelně nebezpečný. Jak Pizzi uvedl, ježci mají na konci hrtanu štěrbinu, která se s každým nádechem a výdechem otvírá a zavírá. „Je to, jako když upouštíte vzduch z balónku,“ sdělil veterinář serveru Live Science. Pakliže je ježek zraněn, štěrbina se může zaseknout.

Foto: Profimedia.cz

Rentgenový snímek ukazuje, kolik vzduchu se do ježkovy tělní dutiny vejde.

„Když se zasekne otevřená, nic se neděje a vzduch proudí normálně dál. Když se zasekne zavřená, vzduch z plic nemá kam odejít,“ sdělil Pizzi. V tu chvíli může dojít až k protržení plic a vzduch následně proniká do tělní dutiny. Právě to způsobuje, že se ježek nafoukne jako balón.

Přesně to se stalo nalezenému ježkovi, kterého ochranáři, obdaření pověstným britským humorem, pojmenovali Zeppelin. Zeppelinův stav byl velice vážný, a tak veterinář musel přistoupit k několikerému propíchnutí ježkovy kůže, aby vzduch mohl uniknout.

Foto: Profimedia.cz

Veterinář Romain Pizzi propichuje ježkovu kůži.

Operace se nakonec vydařila a vyfouknutý Zeppelin je nyní v péči ochranářů, kteří dohlížejí na jeho plné zotavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám