Hlavní obsah

Vědci už vědí, proč je Mléčná dráha křivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes padesát let vrtalo astronomům hlavou, proč je plynový disk obklopující naši Galaxii tak podivně pokroucený. Odborníci z univerzity v Berkeley už podle všeho zjistili příčinu. Tvar Mléčné dráhy přirovnávají ke gramofonové desce, již zkroutí ostré sluneční paprsky.

Článek

Dříve si astronomové mysleli, že za to může dvojice trpasličích galaxií, které se pohybují v její blízkosti, ale později zjistili, že jejich hmotnost není ani zdaleka tak významná, aby mohla toto pokřivení vyvolávat.

Vědci z Berkeley však tuto teorii nezavrhli, jen k ní do skládačky doplnili jeden z nejpodivnějších fenoménů vesmíru - temnou hmotu. Ta podle vědců tvoří až 90 procent vesmírné hmoty vůbec a velmi těžko se dokazuje, neboť kromě gravitace, kterou působí na jiná tělesa, je pro člověka neviditelná.

Pokřivení oblaku se chová dynamicky

Obě trpasličí galaxie podle astronomů procházejí temnou hmotou, což zvýší jejich gravitaci natolik, že jsou schopné vyvolat změny tvaru Mléčné dráhy. Avšak ještě více tým výzkumníků překvapil fakt, že se pokřivení chová velmi dynamicky.

Leo Blitz, jeden z objevitelů, tvrdí, že při průchodu trpasličí galaxie temnou hmotou vznikají šokové vlny, které donutí lehký oblak plynu rotovat. Při pohledu z boku to pak vypadá, jako kdyby někdo chtěl pokřivenou gramofonovou desku přehrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám