Hlavní obsah

Vědci: předpokladem vzniku života byl hvězdný prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARMSTADT/WASHINGTON

Němečtí vědci mají nové poznatky směřující k teorii, že pozemský život vznikl za přítomnosti mezihvězdného prachu zaneseného na Zemi kometou. S pomocí americké sondy Stardust totiž v kosmických částečkách ve vesmíru objevili molekuly, jejichž přítomnost je jedním z mnoha předpokladů pro vznik života.

Foto: Elen Sladká

Kateřinský jarmark v Uherském Brodě.

Článek

Vědci našli ve vesmírném prachu koenzymy typu PQQ, vysvětlil Jochen Kissel z Institutu Maxe Plancka v německém Katlenburg- Lindau. Tyto látky jsou důležitou součástí řetězce směřujícího ke vzniku života.

"Koenzymy typu PQQ se vyskytují ve všech živých bytostech, kromě bakterií archae," uvedl expert. Dosud věda nedokázala objasnit, jak se mohly před vznikem života na Zemi tyto látky vytvořit.

Podle nového vysvětlení koenzymy stejně jako mnoho dalších molekul na Zemi přiletěly z vesmíru. Jak tvrdí Kissel, sestavily z dusíku a sloučenin uhlíku zárodky genů. Spolu s vodou a dalšími faktory tak mohl vzniknout život. "Samotné koenzymy typu PQQ vznikají za spolupůsobení kosmického záření z molekul, které jsou na povrchu nerostných částic," řekl vědec.

Podle něj nyní hovoří mnohé pro tvrzení, že chemická evoluce na Zemi začala před 3,6 miliardami let příletem vesmírného prachu. I dnes údajně na naši planetu ročně dopadá asi 4 tisíce tun kosmického materiálu. Na jeho zkoumání se zaměřuje německý spektrometr, jímž je vybavena sonda Stardust.

Dříve pokusy o takové analýzy vždy ztroskotaly, neboť malé částečky se vesmírem pohybují vysokou rychlostí a při nárazu do záchytné nádrže se rychle vypařují.

Sonda Stardust po pětileté pouti vesmírem začala zkoumat mezihvězdný prach a částečky ze závoje komety Wild 2. V roce 2006 se má i se vzorky vrátit na Zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám