Hlavní obsah

Vědci objevili jezevčího netopýra

Novinky, vps

Za životní objev považuje tým vědců nález nového druhu netopýra z Jižního Súdánu. Byl pojmenován jako Niumbaha superba, ale vědci ho kvůli jeho černobílému zbarvení překřtili na jezevčího netopýra.

Foto: DeeAnn Reederová, Bucknell University

Niumbaha superba, nový druh netopýra z Jižního Súdánu

Článek

Vědci ze súdánského ministerstva životního prostředí, DeeAnn Reederová z americké Bucknellovy univerzity a Adrian Garside z nevládní organizace Fauna & Flora International prováděli výzkum v rezervaci Bangangai, když v tom si Reederová náhodou všimla zvláštního netopýra.

„Moji pozornost okamžitě upoutalo jeho nápadné zbarvení s bílými pruhy a plochami. Bylo to očividně velmi zvláštní zvíře, předtím jsem takové neviděla. Hned jsem věděla, že to je životní objev,“ uvedla Reederová v tiskovém prohlášení k nálezu.

Foto: DeeAnn Reederová, Bucknell University

DeeAnn Reederová a Adrian Garside s netopýrem

Po návratu do USA Reederová zjistila, že netopýr je stejný jako ten, který byl chycen v roce 1939 v dnešní Demokratické republice Kongo a pojmenován jako Glauconycteris superba. Američanka a její kolegové si ovšem mysleli, že netopýr svojí charakteristikou do tohoto rodu nezapadá.

„Po pečlivé analýze jsme došli k tomu, že do tohoto rodu opravdu nepatřil. Charakteristika jeho lebky nebo křídel, jeho velikost, uši – v podstatě všechno neodpovídalo. Museli jsme proto vytvořit nový rod,“ dodala Reederová.

Foto: DeeAnn Reederová, Bucknell University

Kvůli jeho pruhům překřtili vědci nový druh na jezevčího netopýra

Nový rod s názvem Niumbaha znamená „vzácný“ nebo „neobvyklý“ v zandštině, což je jazyk používaný v jihosúdánském státě Západní Equatoria, kde byl netopýr nalezen. Některá média ho kvůli jeho zbarvení přirovnávají k pandě, ale sami vědci se kloní spíše k podobnosti s jezevcem, jak je vidět především z pruhů na netopýrových zádech.

„Pro mě je tento objev významný, protože upozorňuje na biologickou důležitost Jižního Súdánu a naznačuje, že tato nová země má mnoho dosud neobjevených přírodních pokladů. Jižní Súdán toho mnoho nabízí a je v něm mnoho k ochraně,“ uvedl Matt Rice, ředitel pobočky Fauna & Flora International v Jižním Súdánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám