Hlavní obsah

Ve Frenštátu pod Radhoštěm se utkají mistři guláše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Milovníci guláše by o tomto víkendu rozhodně neměli chybět ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Areálem místní Tělovýchovné jednoty Slovan se totiž už od rána ponese vůně tohoto tradičního valašského jídla. Čtrnáct soutěžících se bude v rámci 12. ročníku Gulášových slavností snažit vytvořit co nejlahodnější pokrm.

Foto: Honza Ježdík

Kytarista Pavel Steidl v dobrušské synagoze

Článek

Soutěž začíná už v 07:00 a na přípravu guláše jsou vymezeny přesně 3,5 hodiny. Soutěžící nesmí mít předem nic nachystáno a vařit musí ze syrových surovin. Výtvory bude hodnotit odborná komise, v níž nebudou chybět profesionální kuchaři.

"Porota hodnotí nejen vzhled, chuť a vůni guláše, ale také úpravu masa či úpravu pracoviště," řekla dnes ČTK Eliška Jarmerová z městského kulturního střediska.

Na Frenštátsku se guláš kdysi vařil v každé chalupě

Připravovat se bude 16 gulášů. Přestože budou převládat především tradiční hovězí guláše, vařit se bude i guláš ze sumce nebo valašský guláš, který se připravuje z jehněčího masa a zeleniny. Do soutěže se dokonce přihlásili dva polští kuchaři a jeden Američan. Po vyhlášení gulášového krále si pak přijdou na své hlavně návštěvníci, kteří si mohou jakýkoliv guláš zakoupit. "V naší oblasti je guláš tradiční jídlo a v každé chalupě na Frenštátsku se kdysi guláš vařil. Recept na guláš se dokonce našel i v kronice města," podotkla Jarmerová.

S gulášem v ruce si pak návštěvníci mohou vychutnat i bohatý program. Posedět mohou například u cimbálu nebo se mohou podívat na 33. ročník parkurových závodů o Pohár Radegastu. Místní jezdecký areál je pověstný velmi náročnými parkurovými sestavami. Žízeň po guláši mohou lidé svlažit při koštování moravského vína nebo drinky, které budou připravovány především z tradiční valašské slivovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám