Hlavní obsah

Vdovec smí mít dítě se zesnulou manželkou, rozhodl soud v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský vdovec uspěl u soudu se svým požadavkem, aby s dopomocí náhradní matky směl mít biologického potomka se svou zesnulou manželkou. Napsal o tom list The Times.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vrchní soud rozhodl, že osmatřicetiletý Ted Jennings může využít zmražené embryo, které vzniklo při umělém oplodnění. Jenningsova manželka zemřela v roce 2019, když jí ve druhém trimestru těhotenství praskla děloha.

Námitky proti tomu, aby Jennings využil embryo, které vzniklo před několika lety v procesu léčby neplodnosti, podal zdravotnický úřad HFEA, který dohlíží na oblast embryologie. Podle něj Jenningsova manželka nepodepsala písemný souhlas, že embryo je možné použít i po její smrti.

Jednovaječným dvojčatům se narodily děti ve stejný den

Koktejl

Soudkyně ale konstatovala, že proces udělení souhlasu byl tak nejasný, že žena ani neměla možnost se pro tento případ nějak vyjádřit. U soudu svědčila i rodina zesnulé ženy, která zemřela ve 40 letech v době, kdy čekala narození dvojčat. Podle příbuzných by si narození biologického potomka přála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám