Hlavní obsah

Vandal namaloval soše z 12. století masku bubeníka kapely Kiss

Novinky, tcs

Španělští policisté usilovně pátrají po vandalovi, který se rozhodl přizdobit jednu ze soch na katedrále v poutním španělském městě Santiago de Compostela. Sochu „vylepšil“ o masku bubeníka skupiny Kiss. Pachateli hrozí pokuta až ve výši 150 000 eur (zhruba 3,8 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Vandal pomaloval sochu na katedrále pocházející z 12. století.

Článek

Vandal sochu pomaloval v pondělí zřejmě někdy v brzkých ranních hodinách. Kočičí maska, se kterou v kapele Kiss vystupuje bubeník Eric Singer, ale nebyla úplně k rozeznání, a tak pro jistotu pachatel ještě připojil název skupiny.

Poškození jedné z nejznámějších katedrál, která patří na seznam světového dědictví UNESCO, přijde pachatele draho. „Kromě prokázání absolutního nedostatku slušnosti a respektu je to také trestný čin,“ napsala španělská policie na svém twitterovém účtu. Policisté nyní prohlížejí kamerové záznamy ve snaze pachatele identifikovat.

Foto: Profimedia.cz

Pachateli hrozí pokuta v přepočtu až 3,8 miliónů korun.

„Uděláme vše pro to, abychom dopadli toho, kdo tuhle ohavnost udělal,“ prohlásil Roman Rodriguez, šéf kultury Galicijského autonomního společenství, jehož je Santiago de Compostela hlavním městem.

Daniel Lorenzo, ředitel nadace, která katedrálu spravuje, mezitím potvrdil, že kresby budou ze sochy odstraněny pomocí laserů. Trvalé škody tak památka zřejmě neutrpěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám