Hlavní obsah

V Turecku zachraňovali medvědici, která se přiotrávila halucinogenním medem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžký čtvrtek má za sebou mladá medvědice ze severu Turecka, i lidé, kteří se ji pokoušeli dostat k veterináři. Šelma se zřejmě přejedla halucinogenního medu, což u ní vyvolalo očekávané účinky – byla zmatená a dezorientovaná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dezorientované medvídě se přiotrávilo halucinogenním medemVideo: Reuters

 
Článek

Na medvědici narazili lidé v lesích severoturecké provincie Düzce. Zvíře sedělo na zadku, kňučelo a nebylo příliš schopné chůze.

Přežralo se zřejmě halucinogenního medu z rododendronu, kterému se v Turecku říká „šílený med“ – deli bal. Tyto rostliny mohou být, zejména při nadměrné konzumaci, pro dobytek a volně žijící zvířata jedovaté. Toxický je rovněž jejich nektar, které včely sbírají.

Největší britský rododendron rozkvetl. A je na co se dívat

Zahrada

Med tak obsahuje grayanotoxin (nebo též andromedotoxin), jehož mírné účinky člověk může pocítit už po konzumaci jedné lžičky. Podle některých zpráv tento med má i mírné halucinogenní účinky.

Medvědice musela spořádat medu velké množství, naštěstí se však dostala do péče veterinářů. Kromě otravy je zvíře v bezvadném zdravotním stavu, a tak se očekává, že bude v následujících dnech vypuštěno zpět do volné přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám