Hlavní obsah

V Súdánu odvolila i nejstarší žena, narodila se o tři roky dříve než Hitler

Novinky, Jakub Kynčl

Súdánské referendum o nezávislosti Jižního Súdánu se u tamějších občanů těší velké oblibě. Účast ve volbách s jistotou přesáhla 60 procent. A ve čtvrtý den referenda odvolila i nejstarší žena celého Súdánu, jižanka Rebecca Kadiová, které je 115 let. Kdyby žil Adolf Hitler, Súdánka by byla o více než tři roky starší. Navzdory vysokému věku, má ale ohledně politiky více než jasno.

Článek

Zástupci volební komise se ženě při volbě ochotně věnovali a ukázali jí, který ze symbolů znamená zachování země a který oddělení Jižního Súdánu.

"Volíme v referendu a máme jasný cíl. Není nic jiného, co potřebujeme tolik, jako oddělit se od severu," řekla Rebecca po vhození svého hlasu a hrdě ukázala svůj prst namočený do inkoustu. Dodala, že má v současného jižanského prezidenta plnou důvěru.

"Nechte Salvu Kiira vést lidi tak, jak chce Bůh. Není totiž jiná cesta, jak bychom mohli s Araby vydržet. Bůh je vševědoucí, tak se zaměřme na modlení, ať můžeme uspět. Pokud nyní zemřu, tak budu šťastná. Vše jsem totiž dokončila a je to vize naší nové generace," dodala stařenka.

První výsledky voleb by měly být známy počátkem února, finální pak do jeho poloviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám